Reinsalu: poliitikutele ordeni andmisel oli objektiivne põhjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti euroalasse viijad - Jürgen Ligi ja Ivari Padar
Eesti euroalasse viijad - Jürgen Ligi ja Ivari Padar Foto: Toomas Huik / Peeter Langovits

Tegevpoliitikule riikliku autasu määramisel on oluline, et selleks oleks selge ja objektiivne põhjus, leidis IRLi kuuluv Urmas Reinsalu, kes töötas aastatel 1998-2001 presidendi kantselei direktorina.

Kui kahel eelmisel aastal ei määranud president Toomas Hendrik Ilves riiklikku autasu mitte ühelegi tegevpoliitikule, siis tänavu said suure panuse eest Eesti liitumisele euroalaga kõrgeima teenetemärgi praegune ja eelmine rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond) ja Ivari Padar (sotsiaaldemokraadid).

«Riigipeadel on erinev käekiri. Arnold Rüütel andis tegevpoliitikas olevatele isikutele ordeneid. Lennart Meri valis sellise võtte, et ta andis isikutele, kes olid poliitikast lahkunud ja ka tegevpoliitikutele oma teise ametiaja viimasel aastal,» selgitas Reinsalu.

Ta meenutas, et president Ilves on siiski ka varem tegevpoliitikutele ordeneid andnud - 2008. aastal sai autasu näiteks Juhan Parts (IRL).

«Ma arvan, et tegevpoliitikute puhul on oluline, et oleks väga selge, objektiivne põhjus teenetemärgi andmiseks,» sõnas Reinsalu. «Padari ja Ligi puhul see põhjus on selgelt olemas. Euro saavutamise kangelane on eesti rahvas ja vaieldamatult rahandusminister euro tulekut administratiivselt vedas,» pidas ta tunnustust igati loogiliseks.

«Õigeaegne oli ka tunnustust jagada ajal, kus on vahetu seos – saime euro ja pärast seda järgneb tunnustus. Kui teo ja tunnustuse vahele jääb liiga pikk aeg, muudaks see jälle asja hägusemaks.»

Reinsalu arvates oleks pigem olnud veider, kui teiste euroalaga liitumisele kaasaaitajate kõrval poleks ministreid kui täidesaatva asutuse eest vastutajaid tunnustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles