Erakondade nimekirjad hakkavad jooksvalt uuenema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade nimekirjad
Erakondade nimekirjad Foto: Internet

Aasta algusest jõustunud seadusemuudatusest tulenevalt peavad nüüd erakonnad oma nimekirju mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri juures jooksvalt ajakohastama.

«Vastavalt aasta algusest jõustunud seadusemuudatustele tekivad nüüd erakonna liikme õigused ja kohustused liikme nimekirja kandmisega ja lõpevad seal märke tegemisega liikmelisuse lõppemise kohta, välja arvatud isiku surma korral,» selgitas justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik.

Seega on nimekirjal nüüdsest õigustloov tähendus - kui isikut ei ole registri juures olevas erakonna liikmete nimekirjas, ei ole ta erakonna liige. Lisaks tähendab see, et isik on erakonna liige kuni registri juures olevast nimekirjast välja arvamiseni.

Seetõttu tuleb erakondadel hakata muudatusi registri juures tegema jooksvalt ja tihedalt ning nimekirjas tehtud muudatused avalikustatakse registris viivitamata.

«Ühtlasi rõhutan siinjuures, et lisaks erakondadele saab iga inimene ka ise taotleda enda nimekirjast välja arvamist otse registrilt, kui erakond teda mingil põhjusel nimekirjast välja ei arva,» ütles Aavik.

Seega, kui keegi leiab, et tema nimi on mõnes nimekirjas, kus see kindlasti olema ei peaks, tuleb tal registrile lihtsalt vastav avaldus teha.

Seadus näeb erakonna juhatusele ette ka võimaluse volitada liikmete sisestamiseks teist isikut. See võimaldab paindlikult erakonna juhatusel tegeleda oma igapäevategevustega.

Varem esitasid erakonnad oma liikmete nimekirja vaid ühe korra aastas 1. jaanuari seisuga. Aaviku sõnul tähendas see ilmselgelt, et nimekirjad ei olnud ajakohased.

Erakondade liikmete nimesid saab vaadata siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles