«Vabariigi kodanikud»: Ilves tegi diplomaatidega avameelitsedes õigesti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaks
Wikileaks Foto: Postimees.ee

ETV saates «Vabariigi kodanikud» arutleti Postimehe vahendatud Wikileaksi lekete mõju üle Eesti poliitikale ja president Ilvese mainele.

Eesti Diplomaatide Kooli asedirektor Vahur Made leidis, et otsekohesus on parem kui olukorra ilustamine. «Ma ei tea, kumb on parem – kui meie president istub koos oma Ameerika kolleegiga, esitades talle säravaid loosungeid selle kohta, et Eestis ei ole tal üldsegi probleemseid poliitilisi vastaseid ja kõik, kellega ta kokku puutub, on suurepärased inimesed või ta räägib niimoodi nagu ta mõtleb, nagu ta on ilmselt alati harjunud tegema? Ma usun, et siiski seda viimast ja avatumat kõnet, sellesse suhtub vestluse osapool tõsisemalt,» rääkis Made.

E-Riigi Akadeemia programmidirektor Liia Hänni märkis, et diplomaadid jälgivad Eesti meediat ja on sisepoliitikas toimuvaga kursis. «Silmakirjalikkus ja võltspildi loomine võiks Eesti mainet väga palju kahjustada, sest see näitaks, et meil on poliitikud suukorvistatud, kardavad ega julge oma mõtteid välja öelda,» ütles ta.

Ilvest puudutavatest memodest artikli kirjutanud Postimehe ajakirjanik Argo Ideon oli samal seisukohal: «Kas sellise läikiva klantsitud pildi maalimine, mis ei vasta tõele, on siis Eesti huvide kaitsmine, kui oma silmaga võib see diplomaat näha, et see ei ole tõsi?» küsis ta.

Eesti Ekspressi peatoimetaja Priit Hõbemägi arvas, et Ilves tegi diplomaatidega vesteldes oma Eesti kolleege kritiseerides poliitikat. «Suur osa neid poliitikuid, kes kohtuvad välismaa diplomaatidega, teevad ka poliitikat, nad püüavad neile pähe panna mingisuguseid mõtteid. Samamoodi tegi ka Ilves poliitikat, üritades kujundada ameeriklaste arusaamist Edgar Savisaarest,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles