Ergma: mõttelt vanad noored masendavad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma Postimehe arvamusliidrite lõunal.
Ene Ergma Postimehe arvamusliidrite lõunal. Foto: Peeter Langovits

Tänasel Postimehe arvamusliidrite lõunal osalenud riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul on vanadus kinni mõtlemises – mõni on eakalt noor, teine aga varakult vana.

«Üks kümme aastat tagasi tuli ühel konverentsil minu juurde üks noor naine. Ta ütles, ma sain 30-aastaseks, mõtle kui vana ma olen,» rääkis Ergma Postimees.ee’le.

Tema sõnul peegeldas see seik üldisemat murettekitavat tendentsi. «On väga palju noori inimesi, kes on väga vanad juba mõtteviisilt. Mind on see mõnikord isegi masendanud.»

Kommenteerides lõuna teemat «Kuidas vanadus üle elada», ütles Ergma, et see on individuaalne – sõltub suhtumisest ja tervisest.

«Mööda Eestit sõites olen näinud väga palju vanemaid naisterahvaid, kes on väga tegusad. Elu ei ole läbi, igal vanusel on omad võlud, aga eks muidugi ka nukrad asjad.»

Riigikogu esimees meenutas, et tema ema rääkis elus olles ikka, et pensionärina on tal palju rohkem tegemist ja vähem aega kui töötamise ajal.

Ergma kommenteeris ka Enn Vetemaa samal üritusel tehtud ettepanekut arutada eutanaasia seadustamise üle.

«See on teema, millest tuleb rääkida väga rahulikult,» märkis ta, kirjeldades üht prantsuskeelset filmi, kus terve pere kannatas, kuna ema ootas piinarikas surm ning ema valusid ei vähendanud enam eriti ka vaigistid.

«Mõnikord sa vaatad, kuid inimene kustub aastaid ja aastaid, ja tal ei ole tagasiteed.»

Riigikogu esimehe sõnul on takistus ka asjaolu, et arstid annavad Hippokratese vande, millega läheb eutanaasia vastuollu.

Ergma ütles, et oleks valmis teatud tingimustel isegi nõusoleku eutanaasiaks andma, ning leidis, et taoline võimalus peaks inimestel olemas olema.

«Mina olen küll selle poolt, et see õigus oleks antud. Aga me peaksime saama selleks suurema konsensuse.»

Postimehe üheksas arvamusliidrite lõuna oli täna Radisson Blu Olümpia hotellis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles