Rõivas: laenu või maksude arvelt me sotsiaalkulutusi ei tõsta

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Reformierakondlase Taavi Rõivase kinnitusel ei luba Reformierakond sotsiaalkulutuste tõusu laenuraha või maksude tõstmise arvelt.

Rõivase sõnul on kõik erakonnad jõudnud tänaseks üksmeelele, et pensionide vähendamine ei tule kõne alla. Paraku pole tema sõnul võimalik 305 euro suurust keskmist pensioni samas ka tõsta, sest sotsiaalmaksust tulevad laekumised ei kata Rõivase kinnitusel juba praegu kulutusi pensioniteks.

«Lisaraha kaasamine laenudest või maksude tõstmise tulemusena on väga lühinägelik – esimesel ja teisel aastal võib tõesti olla rohkem raha, aga kui sellega pannakse põnts majanduse arengule ja uute töökohtade loomisele, saab selgeks, et see ei ole väga tark lahendus. Jagame ikka seda raha, mis meil on,» ütles Rõivas erakondade sotsiaalteemalisel debatil.

Muudatusi pensionisüsteemis saab Rõivase sõnul teha ainult süsteemi siseste vahenditega, sest raha püsib konstantsena - juurde seda ei tule, kuid vähemaks ka ei jää.

«Peame endale aru andma, millised on reaalsed rahalised võimalused pensionide maksmiseks ja me maksame nii suuri pensione, kui see on parasjagu vähegi võimalik,» nentis ta.

Samal ajal peab Eesti tema sõnul püüdlema selle poole, et elatustase tõuseks ja me oleks võrdluses Euroopaga konkurentsivõimeline riik. Rõivas tuletas meelde, et näiteks 1930ndate lõpus olid Eesti majanduse näitajad Soomest paremad.

Tema hinnangul peaksid inimesed saama töötada niikaua, kuni nad soovivad ja jaksavad ning on äärmiselt ebaõiglane saata eakad nende tahte vastaselt pensionile, et noored saaksid peale tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles