Nestor: iga haridusse investeeritud euro on parim vahend tööpuuduse vastu

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestori hinnangul on iga haridusse investeeritud euro parim meede tööpuuduse vastu, kuna kõrgemat haridust nõudvad töökohad peavad ka majandusraskustele paremini vastu.

Nestori sõnul elame me ajal, kus selleks, et jõuda pensioniikka, peab inimene elu jooksul omandama neli kuni kaheksa elukutset. Lihtsad töökohad tekivad tema sõnul kiiresti, kuid kaovad sama kiiresti ning mida parema hariduse inimene saab, seda kindlam on Nestori sõnul tema võimalus leida püsiv töö.

Samuti ütles Nestor tänasel erakondade sotsiaalteemalisel debatil kõneledes, et aktiivsetesse tööturumeetmetesse tuleks suunata kaks korda rohkem raha kui täna. «See, et me kulutame Euroopas ühe töötu kohta kõige vähem raha, on hullumeelsus,» märkis ta.

Nestori hinnangul pole õige, et töötu peab vastu võtma mistahes esimese pakutava töökoha, vaid inimene peaks saama ikkagi sellise töö, mis talle sobib ja meeldib.

Tema sõnul tuleks suurendada ka töötuskindlustushüvitist ja selle saajate ringi, sest lisaks elementaarsele toimetulekule peaks inimesel jätkuma vahendeid ka õppimiseks ja uute oskuste omandamiseks. Pikaaegsete töötute, heitunud inimeste tööturule tagasi toomine läheb Nestori sõnul riigile maksma kordades rohkem, kui neile ajutiselt toimetuleku tagamine.

Pensionisüsteemist rääkides leidis Nestor, et Eesti võiks kindlasti jätkata sellel teel, kus inimestel on võimalik saada samaaegselt nii palka kui ka pensionit ning inimene peaks saama ise valida, millal ta soovib pensionile jääda.

Riiklik pensionikindlustus on Nestori sõnul defitsiidis umbes aastani 2030 ja kui Eesti poleks
võtnud kasutusele pensionisambaid, vaid oleks jäänud ainult riikliku pensioni peale, oleks olukord tema hinnangul palju hullem.

Nestor ei pea õigeks pensioniea tõstmist, vaid selle asemel tuleks tema sõnul pensionikindlustusest välja viia halbade töötingimustega seotud kulutused ning see annaks ka rahalise efekti.

Eesti Ametiühingute Keskliit kutsus riigikogu fraktsioonide esindajad kolmapäeval sotsiaaldebatile «Metsik ida või kuldne lääs?», et anda erakondadele võimalus selgitada valimisprogrammides kõlanud sotsiaalkaitse arendamise lubadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles