Hea valimistava «autahvlil» troonib IRLi skandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lõppenud nädala hea valimistava «autahvlil» tõusis esikohale Isamaa ja Res Publica Liidu kampaania-aktivistide võtmine riigi palgale ministeeriumide ja maavalitsuste nõunikena.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu juhataja Urmo Kübara sõnul valitakse tabelisse sündmused, mis hea valimistava valvuritele kommenteerimiseks saadetud või mis on meediast silma jäänud eilse hommikuse seisuga. Tabelit hakatakse uuendama iga nädal.

Kübara sõnul ei ürita nad väita, et see on ammendav ülevaade kõigest, mis on toimunud, kuid nad kutsuvad inimesi üles sellistest juhtumistest teada andma.

Kübar lisas, et oli ka üks näide, mida nad «autahvlile» ei pannud - Keskerakonna rahastamisskandaal.

Kübar tõstis esile, et kuigi seal oli mitmeid hea tava rikkumise elemente, otsustati ühiselt selle hindamisest loobuda, sest esiteks oleks see teistega võrreldes täiesti erineva kaalukategooriaga asi ja teiseks on seal  jätkuvalt palju küsimusi, millele neil vastused puudusid.

Edetabel:
1. IRL-i kampaania-aktivistide võtmine riigi palgale ministeeriumide ja maavalitsuste nõunikena.
2. Tallinna linnaosavanemate poseerimine linna raha eest korraldatava ja reklaamitava tervisepäeva plakatitel.
3. Deniss Boroditši allkirjaga kutsed perepäevale lasteaialaste riidekappides.
4. Edgar Savisaare miljon krooni maksnud jõulutervitused linnaelanikele.
5. Keskerakonna bussireklaamid Reformierakonna värvides (nt «Meie armastame hinnatõusu!»).
6. Mitmete kohalike ja Euroopa Parlamendi liikmetest poliitikute keerutamine vastuseks küsimusele, kas nad valituks osutumise korral asuvad riigikogusse tööle.
7. Viimase hetke nimekirjavahetused (nt Robert Antropov Reformierakonnast IRLi, Dagmar Mattiisen rohelistest Rahvaliitu, aga ka erakondade liikmete otsused üksikuna kandideerida).

Toimunut hindasid seekord Agu Uudelepp, Daniel Vaarik, Ivi Proos, Juhan Kivirähk, Liisa Sveningsson Past, Marek Reinaas, Mari-Liis Jakobson, Sergei Metlev, Sulev Valner, Veiko Spolitis.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu kodulehekülje kohaselt on hea valimistava koostatud selleks, et tõsta valijate teadlikkust, tagada valimiskampaaniates ausa mängu põhimõtete järgimine ja austav suhtumine valijasse ning tugevdada demokraatiat.

EMSLi väitel on igal inimesel õigus jälgida hea tava järgimist valimiskampaaniates ja juhtida teiste tähelepanu konkreetsetele tegudele, lubadustele või reklaamidele, mis hea tava põhimõtetega vastuollu lähevad.

Valimistava valvurid jälgivad, et valimiskampaania rahastamine oleks läbipaistev, avalikku võimu ei kuritarvitataks, valimiskampaania keskenduks sisulistele küsimustelening kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad oleks avalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles