Parteilased debateerivad Postimees.ee foorumis emapensioni üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Postimees.ee poliitikafoorumi lehest.
Fragment Postimees.ee poliitikafoorumi lehest. Foto: poliitika.postimees.ee

Postimees.ee poliitikafoorumis vaidlesid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) liige Rein Järvelill ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitik Urmas Reinsalu IRLi väljapakutud emapensioni rahastamise teemal, kusjuures Järvelill heitis IRLile ette hiigelbluffi.

Pealkirja «IRLi hiigelbluff» all kritiseeris sotside nimekirjas riigikokku kandideeriv Järvelill esmaspäeval, 24. jaanuaril IRLi emapensioni valimislubadust.

«Väga tore, et IRL on asunud enne valimisi mõtlema laste peale. Pean silmas emapensioni. Aga asi on kuidagi kummaline. Lastega pered vajavad just täna oluliselt tõhusamat toetust, eriti kui nende vanemad on töötud. Töötu abiraha on meil 64,41 eurot kuus ja lastetoetus 19,18 eurot kuus. Kui IRL arvab, et riigieelarvest võiks leida aastas 19 miljonit eurot juba ammu lapsed üles kasvatanud pensionäridele pensionilisaks siis tahaks küll küsida: miks me ei aita tegelikult neid kes on täna hädas, ehk siis töötuid ja lapsi?» kirjutas Järvelill foorumis.

«Veelgi küsitavam on kogu projekti majanduslik arvutus. Kas tõesti kavatseb IRL tõsta pensione, kaotades hoopis ära senised lastetoetused ja töötu abiraha? Kust mujalt selleks raha võtta? Lubab ju IRL tasakaalus eelarvet, tasuta kõrgharidust, pensionitõusu ning sealjuures mitte makse tõsta. Isegi praeguse riigieelarve strateegia kohaselt peaks seniste kulutuste juures 2012. aasta riigieelarve defitsiidis olema. Nii suurt bluffi pole vist varem valimiskampaania käigus kasutatud,» kritiseeris Järvelill.

«Kui jätkata seaduste täitmist ja mitte midagi muuta, siis on 2012. aasta riigieelarve -4,5 miljardit tasakaalust väljas. Valitsus on kirjeldanud ka oma eesmärgi jõuda riigieelarvega -3,5 miljardilisse tasakaalu. Valitsussektori vastavad numbrid on -3,4 ja eesmärk -2,4 miljardit. Ehk teisisõnu öeldes, kui IRL tahab ka tasakaalus eelarvet, siis IRLil pole läbi eelarve jagada mingit lisaraha, vaid on vaja teha otsuseid 3,5 miljardi krooni kärpimiseks 2012 riigieelarvest,» resümeeris Järvelill.

Tema hinnangul on demagoogia see, et IRL ei näita kust raha oma väga kulukate lubaduste täitmiseks võtta kavatsetakse.

Teisipäeval, 25. jaanuaril vastas talle IRLi eestseisuse liige ja partei nimekirjas parlamenti kandideeriv praeguse riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

«Raha tuleb sealt, kust ta tuleb kõigi riigi ülesannete täitmisest ehk ennekõike maksulistest tuludest. Meie usume, et maksude alandamine suurendab läbi majanduse elavnemise tegelikku maksude absoluutarvestuses laekumist. Riigikogu oli ka praeguses eelarveseisus suuteline tõstma toimetulekutoetuse määra, mis oli mõistlik samm. Selleks ei pidanud keegi lapsetoetusi kärpima,» rõhutas Reinsalu.

«Teiseks, täiendavaid eelarvevahendeid on võimalik saavutada muuhulgas kokkuhoiust. Tänane eripensionite süsteem on kindlasti üks kokkuhoiu koht,» selgitas Reinsalu.

«Aus on, kui erakonnad ütlevad ära, mis probleemide lahendamiseks nad soovivad kulutada täiendavatest maksutuludest tekkivaid vahendeid. Kui mõned erakonnad ütlevad, et nende nägemuses ongi praegune SKP tase piisav ning kiiremat majanduskasvu pole võimalik tagada, siis arusaadavalt taolisest majanduspoliitikast ei teki ka täindavaid vahendeid ühiskonnas oluliste probleemide lahendamiseks,» kirjutas Reinsalu foorumis.

«Emapension on üks täiendav meede sündivuse parandamiseks. Teiseks, emapensioni pooltolemine või selle vastustamine on valikvastus küsimusele, kas ema töö on töö, mida pensionisüsteemis täiendavalt väärtustada või mitte. IRL arvab, et on,» lisas ta.

«Majanduskasvust lisanduvate vahendite jagamiseni on veel väga pikk tee. Lugedes riigi eelarvestrateegiat mis on valitsuse poolt heaks kiidetud, näeme, et 2012. aastal on riigieelarve defitsiidis ning soovitud defitsiidi saavutamiseks peab valitsus tegema veel ca 1 mld krooni ulatuses kärpeid,» vastas talle Järvelill.

«Seega peab ilmselt ka veel 2013. aastal kärpima, et saavutada eelarve tasakaalu või ülejääki, nagu praegune valitsus on soovinud. Seega on uuest valitsemisperioodist ligi 3 aastat kulunud. Millal siis IRL oma valimislubadusi ellu viib, või polegi planeeritud lubadused elluviimiseks?» küsis sotsiaaldemokraat Järvelill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles