Reinsalu: künnise eesmärk on töövõimeline parlament

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse liikme Urmas Reinsalu sõnul on riigikogu valimistel viieprotsendilise künnise eesmärk tagada töövõimeline parlament.

«Ida-Euroopast on küllalt näiteid, kus poliitilise killustumise tõttu osutub võimatuks moodustada töövõimelisi koalitsioone,» sõnas Reinsalu Postimees.ee’le.

«Parlamendil on mitu ülesannet ning lisaks dialoogi arendamisele ühiskonna sõlmprobleemide ümber on tähis ka võime otsuseid langetada,» meenutas poliitik.

«Kui Eestis oleks olnud viieprotsendilise asemel kolmeprotsendiline künnis, siis oleks parlamenti saanud 1995. aastal ka valimisliit Parem Eesti–Eesti Kodanik. Arvesse võttes toonast jõudude vahekorda, poleks see võimuliitude moodustamist mõjutanud,» rääkis Reinsalu.

«Teine on aga lugu 1992. aasta valimistega. Selle ettepaneku realiseerimisel oleks 1992. aasta Mart Laari reformivalisus võinud jääda sündimata,» meenutas Urmas Reinsalu.

«Toona oleks parlamenti saanud ka Eesti Pensionäride Liidu valimisliit ning kolme osapoole reformivalitsus poleks omanud enamust, võimalik et oleks sellisel kujul jäänud hoopis sündimata. Ei saa küll nõustuda, et sellest Eesti arengule või demokraatiale head oleks tulnud,» leidis Reinsalu.

Ekspoliitik ja e-demokraatia edendaja Liia Hänni tegi hiljuti ettepaneku langetada riigikogu valimiskünnist viielt protsendilt kolmele. Tema sõnul on eesmärk esmajoones mõne suure ja rahaka partei võimumonopoli välistamine ning selle tagamine, et riigikogus jätkuks vähegi sisukam arvamustevahetus.

Tema sõnul on Eesti demokraatia noor ning ainuvõim rikub inimesi ja erakondi, ning Toompeal võib muidu tekkida sarnane olukord Tallinna linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles