Mikser: künnise alandamist ei peaks enne valimisi arutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatlik Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser leidis, et riigikogu valimiskünnise alandamist ei peaks arutama enne valimisi.

«Vahetult valimiste eel valimissüsteemi põhimõttelisest muutmisest rääkimine ei ole korrektne, kuna tekitab paratamatult küsimuse, kas süsteemi muutmise ettepanek on motiveeritud ühiskonna ootustest ja vajadustest või hoopiski soovist oma erakonna tulemust maksimeerida, rõhutas Mikser Postimees.ee’le.

«Seetõttu jätaksid sotsiaaldemokraadid need debatid meelsasti valimiste järgsesse aega,» lisas ta.

«Valimiskünnis tuleb proportsionaalse valimissüsteemi puhul asetada selliselt, et ta ühest küljest tagaks oluliste valijarühmade huvide piisava esindatuse riigivõimu teostamise juures, teisest küljest aga tagaks võimu teovõime, stabiilsuse ja järjepidevuse,» selgitas sotside esimees.

«Tänase valimiskünnise muutmise üle võib arutada juhul, kui olemasolev süsteem neile nõudmistele enam ei vasta,» leidis Mikser.

Ekspoliitik ja e-demokraatia edendaja Liia Hänni tegi hiljuti ettepaneku langetada riigikogu valimiskünnist viielt protsendilt kolmele. Tema sõnul on eesmärk esmajoones mõne suure ja rahaka partei võimumonopoli välistamine ning selle tagamine, et riigikogus jätkuks vähegi sisukam arvamustevahetus.

Tema sõnul on Eesti demokraatia noor ning ainuvõim rikub inimesi ja erakondi, ning Toompeal võib muidu tekkida sarnane olukord Tallinna linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles