Rohelised toetavad valimiskünnise alandamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lotman
Aleksei Lotman Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Erakond Eestimaa Rohelised toetab riigikogu valimiskünnise alandamist.

«Erakond Eestimaa Rohelised ei kahtle, et erakonna ja vabade kodanike ühine nimekiri suudab ka neil valimistel ületada praegu kehtiva 5 protsendi valimiskünnise. Toetame Liia Hänni ettepanekut valimiskünnise alandamiseks selle tõttu, et peame oluliseks arvamuste paljusust riigikogus, mida selline  muutus kahtlemata soosiks,» ütles erakonna esimene eestkõneleja Aleksei Lotman Postimees.ee’le.

«Liia Hänni poolt tõstatatud probleem on oluline, sest liigne võimu koondumine mõne üksiku suurpartei kätte on ühiskonnale kahjulik. Ühe partei laiutamisest poliitmaastikul on vaid üks samm üheparteisüsteemini. Üheks võimalikuks variandiks on valimiskünnise täielik kaotamine, kuid see viiks ehk poliitmaastiku liigsele killustumisele. Samuti tekitaks see küsimuse, kas ligi 1 protsendi toetuse saanud erakonna ainus riigikokku pääsenud kandidaat omaks sama tugevat moraalset mandaati kui üksikkandidaat, kes parlamenti pääsemiseks pidi üksi korjama sama palju hääli. Liia Hänni pakutud kompromiss liigset killustatust endaga kaasa ei tooks, kuid tagaks senisest kindlamini vaadete paljususe valitavas parlamendis. Seetõttu on ettepanekus esitatud künnis 3 protsenti mõistlik,» leidis Lotman.

Ekspoliitik ja e-demokraatia edendaja Liia Hänni tegi hiljuti ettepaneku langetada riigikogu valimiskünnist viielt protsendilt kolmele. Tema sõnul on eesmärk esmajoones mõne suure ja rahaka partei võimumonopoli välistamine ning selle tagamine, et riigikogus jätkuks vähegi sisukam arvamustevahetus.

Tema sõnul on Eesti demokraatia noor ning ainuvõim rikub inimesi ja erakondi ning Toompeal võib muidu tekkida sarnane olukord Tallinna linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles