Sotside suurim langeja on Hannes Rumm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Hannes Rumm
Riigikogu liige Hannes Rumm Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatide tänavuste riigikogu valimiste üldnimekirjas on eelmise nimekirjaga võrreldes jõuliseim tõusja Katrin Saks, suurim langeja aga riigikogu liige Hannes Rumm.

Suurim tõusja on erakonna juhatuse liige Katrin Saks (+106 kohta), kes Tallinna koalitsiooni esimesena kritiseerima hakkas ning seetõttu volikogu aseesimehe kohast ilma jäi. Eelmiste riigikogu valimiste ajal oli ta europarlamendis ja kandideeris sotside nimekirja viimasel kohal, nüüd aga jõudis 19. kohale.

Märkimisväärse tulemuse tegi ka endine Rakvere linnapea Rannar Vassiljev, kes valimisnimekirja uustulnukana kohe kolmandale kohale platseerus.

Silmatorkavalt on oma kohta nimekirjas parandanud ka Kulno Klein (+49), Kairit Pihlak (+46), Rea Raus (+40) ja riigikogu liige Kalvi Kõva (+30). Samuti Lauri Laats (+34) ja Oleg Gogin (+36), ent nende järjekorranumbrid jäävad paraku seitsmekümnest ikka allapoole.

Uustulnukad rahvaliitlased

Eelmise valimisnimekirjaga võrreldes on sotside nimekirjas täna uusi nimesid kokku 66. Suur osa neist on endisi rahvaliitlasi, kes mullu erakonna leerideks jagunemise järel sotsidega ühinesid ja kohe ka nii erakonna juhatusse kui valimisnimekirja kõrgetele kohtadele pandi – neist neli tõusis kohe esikümnesse: Jaak Allik (5. koht), Jaan Õunapuu (6. koht), Karel Rüütli (7.), Kajar Lember (9.).

Ühiskonnaelust on uustulnukatena sotside valimisnimekirja jõudnud «Ühikarottide» näitleja Liina Vahter (30.), inimgeograafia doktor Garri Raagmaa (31.), põllumeeste juht Jaan Sõrra ja ilmamees Peep Taimla (82.).

Riigikogu liikmed kukkunud

Seevastu suurim kukkuja on eelmistel valimistel nimekirja 10. kohalt riigikokku pääsenud Hannes Rumm, kes tänavu asub nimekirja eelviimasel, 124. kohal (-114 kohta). Riigikogus praegu veel toimetav Mark Soosaart tänavuses nimekirjas enam pole.

Kõvasti kehvematel kohtadel on ka laulja Hardi Volmer (-87 kohta), kes 2007. aastal oli veel 28. positsioonil, kuid nüüd nimekirja lõpuosas. Languse poolest järgnevad kunstiajaloolane Jaak Kangilaski (-72 kohta), õdede liidu juht Ester Pruuden (-57), Pärnumaa esinumber Epp Klooster (-49), Reet Laja (-42), ametiühingutegelane Arno Arukask (-37).

Kõrgetelt kohtadelt on silmnähtavalt madalamale kukkunud eelmiste valimiste esinumber, toonane erakonna juht Ivari Padar (-21 kohta, nüüd 22.), kes toimetab Brüsselis europarlamendis, samuti on esikümnest kukkunud välja Mart Meri (-19 kohta) ja Kadi Pärnits (-23 kohta). Esikümnest on välja vajunud ka riigikogu liige Peeter Kreitzberg (nüüd 13. kohal, toona 6.).

Esikümnesse on napilt mahtunud Padari järel teiselt kohalt riigikogu liikmeks saanud Eiki Nestor (tänavu 8. kohal), Riigikogu liige Heljo Pikhof on oma positsiooni 13 koha võrra parandanud (nüüd 16.).

Nimekirja tagasihoidlikul lõpukohal on tuntud sotsiaalteadlane, erakonna juhatuse liige Marju Lauristin, kes eelmistelt valimistelt jäi üldse eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles