Sotsid suurendaksid kapitalimaksuga kulusid sotsiaalvaldkonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Sotsid tahavad suurendada riigi kulutusi sotsiaalvaldkonda, muuhulgas soovitatakse maksta kinni ka kulutused perearstiabile. Tulude suurendamise võimalusena näeb erakond kapitalimaksu.

«Kui me tahame, et kasvav rikkus jõuaks ka inimesteni, on meil vaja suurendada riigi kulutusi muudest tuludest sotsiaalvaldkonda,» sõnas sotside liige Eiki Nestor.

«Eelkõige näeme siin ruumi kapitalimaksude osas, sest nende osakaal riigi tuludes on äärmiselt väike. Eelistus kapitalimaksude osakaalu tõusule on seotud ka sellega, et tarbimismaksude ja ka keskkonnamaksude tõus katteallikana tõstavad hindu ja seega omakorda suurendavad vajadust sotsiaalkulutusteks. Tekib selline omamoodi surnud ring,» lisas ta.

«Eesti kulutab sotsiaalkaitsele kaks korda vähem kui keskmine Euroopa Liidu liikmesriik. Sotsiaalmaksu osas oleme aga Euroopa Liidus keskmine. Sisuliselt ruumi sotsiaalmaksu tõstmiseks ei ole, sest oht kaotada selle läbi töökohti on suur,» selgitas Nestor.

«Näiteks tervishoius on meie ettepanek lisaks kiirabile ja vältimatule abile maksta riigi muude tulude arvelt kinni ka kulutused perearstiabile. See tooks kaasa ka sisulise muudatuse, sest ravikindlustamata inimesed saaksid õiguse perearstiteenusele samadel alustel kindlustatutega ja see omakorda vähendaks vajadusi teha hiljem suuremaid kulutusi nende tervise huvides,» rääkis ta.

Keskkonnamaksude kasutamise eelistus peaks sotside hinnangul olema aga siiski keskkonna huvides, mitte neid sotsiaalvaldkonda suunates.

Praxise analüütik Andres Võrk tuletas blogis poliitikutele meelde, et enamik Eesti sotsiaalkaitsest on praegu üles ehitatud tööjõumaksudele ning küsis, kas see peakski nii jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles