IRL: sotsiaalkulud tuleb ikka teha teiste riigitulude arvelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Elmo Riig

IRL kinnitas, et ei kavanda sotsiaalvaldkonna rahastamises muudatusi ega toeta ka mõtet vähendada sotsiaalmaksu näiteks kinnisvara-, automaksu või astmelise tulumaksu arvelt.

«Suuri muutusi sotsiaalvaldkonna rahastamises IRL ei kavanda. Kulud, mis ei ole seotud sotsiaalmaksu ja töötukindlustusmaksu laekumisega, tuleb ka edaspidi teha riigieelarve muude tulude arvelt,» vahendas erakonna arvamust pressiesindaja Rauno Veri.

Töötuskindlustusmaksu tuleb vähendada, sest ka töötute arv ja seega töötukassa väljamaksed vähenevad. Samuti on Töötukassa reservid juba märkimisväärsed ja nende lõputu kasvatamine pole mõistlik ja pigem kurnab ettevõtjaid tarbetult, leiab IRL.

«Sotsiaalmaksu ülempiir tuleb esimeses järgus rakendada nii, et lisanduvad maksutulud täiendavatelt sotsiaalmaksu maksjatelt ja kulud maksuvabastusele oleksid tasakaalus,» lisas Veri.

IRL ei poolda ka täiendavaid tarbimismakse, nende hinnangul pole 20-protsendine käibemaks sugugi madal. «Samuti pole meie kütusehinnad sugugi madalad. Kindlasti tuleb pikemaid plaane tehes arvestada, et kui tarbimismaksude tulemusena läheb Eesti hinnatase võrreldes naabritega oluliselt kõrgemaks, siis tekib surve osta kaupu välismaalt ja must kaubandus,
mis vähendab maksutulusid. Ilmselt kärbiks selline otsus ka soomlaste ostuturismi Eestisse. Seega tuleb selliste otsuste plusse ja miinuseid hoolikalt kaaluda,» selgitas Veri.

Keskkonnamaksudegi osas peab IRL kõigepealt oluliseks võrrelda meie maksukeskkonda naabritega. «Vastasel juhul jäävad need maksud pigem laekumata, sest ettevõtetel pole kasumlik loodusvarasid kasutada. Samuti tuleb arvestada, et maksude keskkonnatõstmine tõstab ka Eesti hinnataset ja vähendab meie ettevõtete konkurentsivõimet,» sõnas pressiesindaja.

Küsimusele, kas sotsiaalmaksu saaks alandada näiteks kinnisvara-, automaksu või astmelise tulumaksu arvel, kordas Veri, et IRL on astmelise tulumaksu vastu, ei kavanda automaksu
ega kinnisvaramaksu. «Oleme seisukohal, et kodualune maa tuleb maamaksust vabastada.»

Praxise analüütik Andres Võrk tuletas blogis poliitikutele meelde, et enamik Eesti sotsiaalkaitsest on praegu üles ehitatud tööjõumaksudele ning küsis, kas see peakski nii jääma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles