Strandberg: mitmed maksud on heaks allikaks sotsiaalkaitsele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Raigo Pajula

Roheliste liige Marek Strandberg leidis, et olukord sotsiaalpoliitikas on problemaatiline laiemalt kui vaid liigne toetumine tööjõu maksustamisele, kuid pidas mitmeid maksusid heaks allikaks sotsiaalkaitse suurendamiseks.

«Läänemaailm liigub pigem selles suunas, et tulevikus ei näe me enam aktiivset ja tervist tapvat tööperioodi ning sellele järgnevat haigusi ravivat pensionipõlve. Parem lahendus on see, et tööd saab teha kõrge eani ja tööd jätkub kõigile,» sõnas Strandberg.

Ta oli aga nõus, et nii tarbimis- kui keskkonna- ja ressursitasude kogumine on tõepoolest heaks allikaks sotsiaalkaitse pakkumiseks.

«Rohelised on välja pakkunud ka kodanikupalga idee, mille sisendiks oleksid tänased sotsiaaltoetused ja tulevased ressursitasud. Kodanikupalk, muide, on ka Milton Friedmani lemmik, võimaldades loobuda ametnike otsustest, mis puudutavad sotsiaaltoetuste maksmist ning see vähendavat ka kuritegevust, sest väikese rahahulga saamiseks ei pea varastama või röövima,» arvas Strandberg.

Samuti pooldab ta keskkonnamaksu: «Arvestades sellega, et lähiajal võib põlevkivi õliks keetmine ja selle kunstnafta eksport kasvada, on tänase vaesuse leevendamiseks põlevkivi, kui meie ühisvara, maksustamine igati põhjendatud.»

Küsimusele, kas sotsiaalmaksu võiks alandada näiteks kinnisvara-, automaks või astmeline tulumaks, vastas roheliste liige, et kinnisvaramaksu kehtestamine ei tule kõne alla kodude puhul. «Äriliselt kasutuses olevat kinnisvara võiks aga loomulikult maksustada,» oli ta nõus.

«Astmeline tulumaks, nagu ka maksusüsteemi muutmine, on ebaotstarbekas. Oluline on luua eeldused tööviljakuse kasvuks ja siis tagab ka olemasolev maksusüsteem piisavaid laekumisi,» lisas ta korrates, et töö iseloom peab muutuma selliseks, et ei murraks konti ja oleks elukestev.

Praxise analüütik Andres Võrk tuletas blogis poliitikutele meelde, et enamik Eesti sotsiaalkaitsest on praegu üles ehitatud tööjõumaksudele ning küsis, kas see peakski nii jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles