Kübar: IRL solgib riigipalgaliste parteilastega ausat valimisvõitlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Kübar
Urmo Kübar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu juhataja Urmo Kübar ütles kommenteerides IRLi otsust piirkondade juhid riigi palgale võtta, et see solgib ausat valismivõitlust.

Tänane Postimees kirjutas, et umbes pool aastat tagasi sündis IRLis otsus, et kuna erinevate piirkondade kontorite töötajaid on kallis ülal pidada, tuleb võtta suur osa inimesi tööle riigipalgale. Näiteks ministrite või maavanemate nõunikeks. Samal ajal aga jätkavad need inimesed töötamist erakonna heaks ning valimiste lähenemine lisab partei kampaaniatööle auru.

IRLi pressiesindaja Rauno Veri ei näinud riigi palgal olevate parteisõdurite töös probleemi. «Päeval teevad nad oma põhitööd ning piirkondade kontaktisikuks olemine tähendab seda, et näiteks õhtul pärast tööd korraldavad nad ka koosolekuid ja ajavad erakonna asja,» ütles ta.

Kübar ütles, et tal ei ole isiklikult ühtegi vastupidist näidet tuua, aga IRL on selle lubadusega astunud õhukesele jääle. «Kes kampaaniatega kokku on puutnud, need võikisd oma tähelepanekuid jagada. Mul ei ole ühtegi näidet tuua konkreetselt., et keegi nõunikest oleks töö ajal kampaaniat teinud.»

Kübar siiski tõdes, et see tundub ikkagi otsitud ettekäändena.

IRL pole ainus

Kübara sõnul teevad selliseid asju kõik erakonnad ja on teinud seda väga pikalt. «Lisaks valitavate kohtadega ministeeriumites või kohalikes omavalitsustes, on alati mingi hulk töökohti, kuhu pannakse tööle partei ametnikke. See, kas pidada seda heaks või mitte, on iseküsimus. Ma ei arva, et see oleks erakordne ja ainus nähe.»

«Mul on tunne, et poliitikasse tulnud inimene hakkab väga sageli muust elust kaugenema,» leidis Kübar.

«Tegelikult erakonnad vist väga ei näe vaevagi, et seda kuidagi õigustatuks põhjendada. See tundubki neile normaalse käitumisena ja nii on alati tehtud,» sõnas Kübar.

Kübara sõnul peetaksegi seda loomulikuks, et lisaks mandaadile, mis antakse selleks, et juhtida mõnda ministeeriumit, on rahvas andnud mandaadi ka selleks, et luua sinna mõned töökohad noortele parteiametnikele, kelle kaudu erakond ka oma asju ajab.

Halb majandamine

«Heas valimistavas on ka selle kohta punkt, et avaliku võimu vahendeid ei kasutata erakondliku kampaania tegemiseks. Seal on ka erand, et v.a. erakondadele riigieelarvest ette nähtud tegevustoetus,» ütles Kübar.

«Selle mõte ongi see, et nad saaksid oma aparaati töös hoida ja oma vaateid tutvustada. Kui sellest rahast ei jätku, mis neile sellisel moel ette on nähtud ja osa kulusid on püütud optimeerida selle läbi, et neid aktiviste paigaldada nõunike kohtadele, näitab halba majandamist,» ütles Kübar ning lisas, et peaks olema elementaarne, et kui sulle su tuludest ei jätku, siis tuleb ka kulusid kokku hoida.

«Kõige halvem ongi selle asja juures see, et see loob parajasti võimul olevatele erakondadele eelise. Neil on kohalikes omavalitsustes sellised töökohad kasutusel, mida teistel erakondadel ei ole. Asja närusus paljuski peitub selles, et see ei ole lihtsalt ühe erakonna praktika, vaid seda viljelevad kõik,» teadis Kübar rääkida.

Kübara meelest ei tohiks selle suhtes kuidagi silma kinni pigistada. «See väärib hukkamõistmist, rääkimist ja valijate ette toomist selleks, et valija saaks otsustada, kas see on õige või vale.»

«Käegalöömine ei ole edasiviiv strateegia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles