Reformierakonna suurim tõusja on Hanno Pevkur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Reformierakonna valimisnimekirjas on kõige suurema hüppe teinud sotsiaalminister Hanno Pevkur, valimispositsioonis on tähelepanuväärseima kukkumise aga teinud riigikogu liige Tatjana Muravjova. Palju on loetelus ka uustulnukaid, seevastu nii mõnedki tipptegijad on kadunud.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur pidi eelmistel (2007. aasta riigikogu) valimistel leppima oravapartei üleriiklikus järjestuses 65. positsiooniga, tänavuses nimekirjas on ta aga juba 19. kohal (tõus +46 kohta).

Suuremate tõusjate seas on ka Viljandi linnapea Kalle Jents (+29), kes on Postimees.ee’le kinnitanud, et kavatseb valituks osutumise korral riigikokku ka minna. 24 koha võrra on tõusnud Saku abivallavanem Arvo Pärniste, 22 koha võrra proviisor Andrus Soopalu ning 20 koha võrra noor ettevõtja Andres Ots.

Riigikogu liikmetest on suured tõusjad Mati Raidma (+13 kohta) ja Jaak Salumets (+17).

Kõige suurema languse oravapartei valimisjärjestuses tegi avalikkusele suhteliselt tundmatu Igor Sumarok (-55 kohta). Teine kukkuja on riigikogu liige Tatjana Muravjova (-53 kohta). Riigikogu liikmetest tegid märgatava kukkumise ka Jaanus Rahumägi (-23), Leino Mägi (-22), Paul-Erik Rummo (-18) ja Maret Maripuu (-14).

Suured kukkujad on ka populaarne dirigent Tarmo Leinatamm (-25 kohta), Margus Lepik (-34), Tallinna linnavolikogu liige ja muuseumijuht Ants Leemets (-16) ja Tartu abilinnapea Jüri Sasi (-15).

Mõned tipptegijad kadunud

Reformierakonna valimisnimekirja esikümnes on suhteliselt vähe muutusi. Kõige kaugemalt saabus esikümnesse Tartu linnapea Urmas Kruuse (tõus 16 koha võrra 10. positsioonile), toreda tõusu tegid ka rahandusminister Jürgen Ligi (+11 kohta – 2. kohale) ning riigikogu liige Igor Gräzin (+10 kohta, nüüd 6. number).

Päris kadunud on sealt aga eelmistel valimistel pärast Ansipit ja Paeti kolmandal kohal figureerinud Meelis Atonen, kes tõmbus kolm aastat tagasi poliitikast eemale. Samuti puudub nimekirjast eelmistel valimistel 9-ndana riigikokku kandideerinud, praegune Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Rain Rosimannus, kes on juba varem teatanud, et ei soovi enam parlamendis jätkata.

Riigikogu liikmetest on nimekirjast kadunud ka Ivi Eenmaa, kes möödunud valimistel oli erakonna nimekirjas 10. kohal, samuti eelmisel korral 103. positsioonilt riigikokku saanud Erik Salumäe.

Reformierakonna nimekirja ei pääsenud riigikogu liige Robert Antropov, kes mullu oli 42. kohal. Sel aastal kandideerib ta IRLi nimekirja lõpuosas.

Tänavustest valimistest jääb kõrvale ka endine keskerakondlane, nüüdseks ligi viis aastat tagasi Reformierakonda astunud Harri Õunapuu, kes riigikokku pääses erakonna nimekirjas 52. kohal kandideerides.

Uustulnukaid palju

Kui esikümme on Reformierakonna staažikate poliitikute päralt, siis selle järel on kohe mitu uustulnukat – Kalev Lillo, Meelis Mälberg ja Valdo Randpere.

Üldse on Reformierakonna valimisnimekirjas 59 uustulnukat, nende seas on tuntumad ettevõtja ja Tallinna linnavolikogu liige Valdo Randpere (13.), vandeadvokaat Kaja Kallas (21.), endised rahvaliitlased Aivar Sõerd (28.) ja Tarmo Mänd (41.), inimõiguste kohtunik Rait Maruste (39.), endine tippsportlane Jüri Jaanson (42.), internetikeskkonna rate.ee looja Andrei Korobeinik (58.), endine tippvõimleja ja pedagoog Janika Mölder (67.), peotantsija Martin Parmas (69.), koolidirektor Toomas Kruusimägi (90.), vehklemistreener Kaido Kaabermaa (92.).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles