Riigikokku pürgib 181 inimest vähem kui nelja aasta eest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast eelmiste riigikogu valimiste ajal..
Valimiskast eelmiste riigikogu valimiste ajal.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikokku kandideerib sel aastal 794 kandidaati, 2007. aastal oli kandidaate 975.

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles rahvusringhäälingu raadiouudistele, et 2/3 kandidaatide dokumendid toodi valimiskomisjoni täna.

Parteinimekirjades kandideerib parlamenti 760 inimest, üksikkandidaatidena 34 inimest – see viimane arv on ka rekord. Enim üksikkandidaate on varem olnud 1992. aastal, kui riigikokku pürgis 25 üksiküritajat.

Oma nimekirjaga on valimistel väljas 9 erakonda kaheteistkümnest. Nelja aasta eest tuli oma nimekirjaga valimistele 11 erakonda. Parteide nimekirjades pürgib parlamenti järgmine arv kandidaate: Eesti Reformierakond 125, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 125, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit 125, Vene Erakond Eestis 16, Erakond Eestimaa Rohelised 125, Eestimaa Rahvaliit 88, Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid 15, Eesti Iseseisvuspartei 16, Eesti Keskerakond 125.

«Nüüd algab kandidaatide andmete kontrollimine. 25. jaanuaril nõuetekohaselt esitatud andmetega kandidaadid registreeritakse ning nad saavad kandidaadinumbri. Seejärel on kolm päeva võimalik veel kandideerimisest loobuda,» selgitas Sibul.

Seega selguvad valimistel osalevate kandidaatide lõplikud nimekirjad 28. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles