Kook: mõnedki erakonnad viivad staarid põllule

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusringhäälingu uudistejuht Urmet Kook ütles ETV saates «Foorum», et nii mõnedki erakonnad on otsustanud parema valimistulemuse saamiseks oma staarid mööda Eestit laiali viia.

«IRL ja Reformierakond on suuremates linnades arvestanud sellega, et inimesed valivad rohkem erakonda kui konkreetseid isikuid. Seepärast on nad otsustanud mitmed oma staarid viia põllule, ehk mööda Eestit laiali,» arutles Kook. «Tallinnas hakkaksid nad sööma üksteise hääli.»

«Selliseid kaalutlusi võib ühelt poolt mõista, aga teisalt, kui IRLi esinumber Pärnumaal, kes oli sunnitud teiseks numbriks jääma, teeb kampaania et «Vali pärnakas parlamenti!» on kahtlemata mäss pardal,» arvas Kook.

Valimisprogrammidest rääkides märkis Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk, et kriis on hästi mõjunud ja kaardid, mis on välja laotud on natuke asjakohasemad ja võtavad majanduse jaoks küllalt olulisi asju ette.

Kes moodustavad Ansipi saatemeeskonna?

Ajakirjanik Sulev Valner oli veendunud, et Harjumaa ja Raplamaa valimisringkondades hakkab uute tulijate ees hääli koguma ikkagi Andrus Ansip ning ülejäänutest moodustub tema saatemeeskond.

«See võiks potentsiaalselt kujuneda väga intrigeerivaks ringkonnaks, kus Laar ja Ansip on vastamisi, aga vaadates praegust poliitilist õhkkonda, siis vaevalt Laar hakkab tõsimeeli Ansipit rumalaks tegema või vastupidi,» arvas Valner.

Kook lisas, et tema jaoks on kurb, et sellesse ringkonda ei tulnud kandideerima sotside esinumber Sven Mikser, kes eelistas endale turvalist Järva- ja Viljandimaad. «Sellest ringkonnast, kus on tõesti väga palju mandaate, võinuks tulla ka väga huvitav debatt, aga noh nii see läks.»

Politoloog Agu Uudelepp rääkis, et tema ootab suure põnevusega peaministri kandidaatide debatti. «Ma tahan näha, kas nad suhtlevad nagu anekdoodis tülli läinud mees ja naine, kes omavahel otse ei räägi.»

Meelelahutajaid on vähemaks jäänud

Urmet Kook rääkis ka tähelepanekust, et erakondade kandidaadid muutuvad üha professionaalsemaks. «Meile tekivad elukutselised poliitikud, kes alustavad oma poliitilist karjääri erakondade noorteorganisatsioonides. See tendents on nende riigikogu valimistega jõuliselt süvenenud. See on paratamatu, et poliitika muutub üha igavamaks ja hallimaks ja ma arvan, et see tendents süveneb veelgi.»

Ka Valner tõdes, et meelelahutajaid on vähemaks jäänud või on neist saanud kogenud meelelahutajad. «Mulle tundub, et erakonnad on ise leppinud sellega, millega võiksid ka valijad leppida.»

«Teadmisega, et põhimõtteliselt ei olegi nimede järgi otsustamine midagi muud kui suuresti ka enese petmine. Valid tubli treeneri või meelelahutaja, väga lugupeetud inimesed, aga tegelikult kasutegur, mis väljapoole paistab, ei erine millegi poolest kui oleks valinud sinna kes tahes teise,» ütles Valner.

Valimisreeglitega ei mängita!

Kook rääkis, et omal ajal kui 5 protsendine valimiskünnis seati, siis sotsid pakkusid välja, et künnis oleks võinud olla 4 protsenti. «Konsulteerisin ühe parima Eesti valimissüsteemi tundjaga ja tema ütles, et kui see ka oleks 4 protsenti, siis seni toimunud valimiste ajal ei oleks mitte ükski partei rohkem parlamenti pääsenud.»

«Künnise langetamine ei saa olla üks ja ainumas asi, mis meil parlamenti mitmehäälsemaks ja pluralistlikumaks muudab,» arvas Kook.

Terk arvas, et künnise alla tõmbamisest võib saada halb harjumus. «Ma pigem otsiks lahendust sellest, et uute erakondade teke võiks olla mingite mehhanismidega soodustatud. «Võib-olla valimiskünnis võiks olla ikka paigal kui kindel ankur, millest me lähtume.»

Uudelepp meenutas, et möödunud suvel mõeldi palju uue partei asutamise peale, aga masu tõttu jäi see tegemata. Küll aga arvas ta, et kui rahulolematus läheb piisavalt suureks ja majandusolukord paremaks, siis näeme 2015. aasta valimistel seda uut erakonda ikka tulemas.

«Valimisreeglitega ei mängita! Kui reegleid tehakse kellegi kasuks või kahjuks ümber, siis need samad reeglid annavad hiljem tagasilöögi,» märkis Uudelepp.

Rahvaliit kiigub üle võlli

Rahvaliidu radikaalset programmi kommenteerides ütles Uudelepp, et nüüd, kus on ära läinud need inimesed, kes on varasematel valimistel hääli toonud, on Rahvaliidul mõte, et katsetame uute ideedega ja vaatame kui palju õnnestub vinti üle keerata.

Kook sõnas, et Rahvaliit on lubanud langetada valimiskünnise 0,7 protsendile. «Ilmselt näitab see seda, kuidas nad ise oma tulemust prognoosivad,» iroonitses Kook.

«Minul on kahju, et Eestis tugev maasuunitlusega erakond väga suure tõenäosusega poliitikamaastikult kaob. Maal on väga palju selliseid inimesi, kes valisid Rahvaliidu liikmeid. Neil on mõneti keeruline valida mistahes muud erakonda,» ütles Kook.

Uudelepp arvas, et suur osa senistest Rahvaliidu valijatest jätavad nendele valimistele minemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles