Sotside lubadus toidukauba odavnemisest ei pruugi täituda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Toidukaupade käibemaksu alandamisega toidukorvi rahalises mõttes kergemaks muuta lubavad sotsid ei saa kuidagi turu käitumist ennustada, märkis Postimehe palvel nende valimisprogrammi kiiganud majandusekspert Heido Vitsur.

Ta tõdes, et tegelikult ei tea keegi, kas see muudatus ka reaalselt hindu alandab. «Seda tuleks enne mõne kaubaartikliga proovida,» leidis Vitsur.

«Samas ei tea me mitte kunagi, kuidas turg käituma hakkab.» Ta tõi näite, et euro ei tõsta iseenesest samuti hindu, kuid turg on käitunud teiste reeglite järgi.

Sotside esimehe Sven Mikseri sõnul on Eesti inimeste tulude suurus väga erinev ja toidukaupade käibemaksu alandamine koos sellest tuleneva survega toidukaupade hindade langetamiseks aitaks kõige efektiivsemalt perede tarbimisvõimet ühtlustada.

«Jah, parempoolsed erakonnad väidavad, et käibemaksu alandamisel ei ole arvestatavat mõju toidukorvi hinnale, aga needsamad erakonnad väidavad ka, et euro saabumisega hinnad ei tõusnud. Kumbki väide ei ole tõsiseltvõetav,» leidis Mikser.

Valimislubadus jõuab täna riigikokku esimesele lugemisele ka eelnõuna. «Kui toidule kehtiks neli korda väiksem käibemaks, siis tekitaks see ka selge surve hindade alandamiseks,» oli sotsist riigikogu liige, endine põllumajandusminister Jaanus Marrandi kindel.

«Enamikus Euroopa Liidu liikmesriikides on toiduained madalamalt maksustatud.»

Lisaks toiduainetele tahavad sotsid käibemaksuseaduse muutmise eelnõuga langetada viiele protsendile ka ravimite, raamatute, tellitud ajalehte-ajakirjade ja majutusteenuse käibemaksu.

Sotsiaaldemokraadid

Põhilubadused
•    Lapsetoetus kolmekordseks
Lapsetoetus 19 € asemel 60 € kuus lapse 19-aastaseks saamiseni.
•    Toidukorv soodsamaks
Vähendame toidukaupade käibemaksu 20 protsendilt 5 protsendile. Sellega ohjeldame toidukaupade hinna tõusu.
•    Tudengipalk ja paindlik pensioniiga
Maksame üliõpilastele 130 € tudengipalka ja heade õpitulemuste eest 65 € lisaks. Anname võimaluse valida pensionile mineku aeg 60–65 eluaasta vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles