IRLi tasuta kõrgharidus – isetäituv lubadus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Juba nelja aasta pärast on meil kolmandiku võrra vähem ülikooliealisi noori ja kui riik tellib samas mahus õppekohti, siis võib IRLi ühes peamises valimislubaduses näha lähiaastate demograafilist paratamatust ehk tegu on isetäituva lubadusega, tõdes poliitikauuringute keskuse Praxis juhatuse esimees Annika Uudelepp.

Kui säilitatakse riigi tellitud õppekohad, ülikooliealiste (18–20-aastaste) noorte hulk aga väheneb 2015. aastaks praeguselt ca 58 000-lt ca 38 000-le, siis saabki praegusega võrreldes palju suurem osa tudengitest riigi raha eest õppida, märkis ta.

«Siis on probleem selles, et ülikoolide rahastamine peaks oluliselt muutuma, ning see on debati küsimus: kust üldse saaks ülikoolid tulusid teenida?» nentis Uudelepp ja lisas, et siis pole pikas perspektiivis võimalik ülikoole vana mudeli järgi ülal pidada.

«Eelmisel õppeaastal oli tasuta ja tasuliste õppurite vahekord 48:52 protsenti ehk keskeltläbi pooleks. Mõnel erialal on riigieelarvelisi kohti 20 ja tasulisi 200 ning ülikoolid teenivad tasuliste kohtadega raha juurde. Mida teevad aga ülikoolid, kui tasulised kohad ära kaovad?»

See võib endaga kaasa tuua õppejõudude koondamisi, ülikoolide koondumist, erialade vähenemist.

Näiteks võivad mõned spetsialiseerumisvõimalused ära kaduda ja üliõpilaste jaoks võib erialavalik kitsamaks minna.

«Mure ongi selles, et kui suure suuga lubatakse tasuta eestikeelset kõrgharidust, siis kuidas tagatakse ülikoolide jätkusuutlikkus, kui noorte hulk väheneb juba uue valitsemisperioodi lõikes kolmandiku võrra,» nentis Uudelepp.

Isamaa ja Res Publica Liit

Põhilubadused
•    Tasuta kõrgharidus
Lubame õppemaksuta eestikeelset kõrgharidust ja õppetoetust vähekindlustatutele.
•    Emapension
Emapensioni makstakse võrdses suuruses pensionilisana iga lapse pealt. Näiteks kahe lapse ema saab aastas vähemalt 13. keskmise vanaduspensioni suuruse pensionilisa.
•    Kodukulud alla
Kaotame kodude maamaksu ja toetame korterelamute soojustamist, mis vähendab küttekulusid poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles