Toomla: sotsid on justkui toetustepartei

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla.
Rein Toomla. Foto: Toomas Huik

Politoloog Rein Toomla sõnul saab mitmed sotsiaaldemokraatide peamised valimislubadused koondada kokku ühe nimetaja alla – toetused.

«Kui otsida üldist nimetajat, mis võiks sobida kõigi nende kümne kohta, siis see on toetused. Üks ta kõik, kas need on otsesed või kaudsed toetused, aga igal juhul on need paigutatavad toetuste alla,» analüüsis Toomla roosinupupartei valimislubadusi.

Tema sõnul viitavad sellele lapsetoetuse kolmekordistamine, tasuta koolitoit-õppevahendid, töötute ümberõppe rahastamine, toidukaupade käibemaksu vähendamine, tasuta kõrghariduse lubamine jms.

«See kõik tähendab, et kui sotsid saavad võimule, peaks suurenema riigieelarves toetuste osakaal.»

Samas ei ole Toomla hinnangul õige taolist lähenemist otsekohe populismiks tembeldada, vaid tuleb küsida, kust tahetakse toetusteks raha leida olukorras, kus maksud ei pruugi kõige usinamalt laekuda.

«Kui sa mängid toetustel, siis liigub mõte iseenesest võlgade ja laenude peale. Paraku me teame, et terve Euroopa ongi võlas, kui räägime valitsustest. Eesti on üks väheseid, kus riigivõlg on pea olematu,» märkis Toomla.

«Kas sotsid on seda meelt, nagu nende mõttekaaslased terves Euroopas – et milles küsimus, kui tahame igale lapsele täisväärtuslikku lapsepõlve, siis võtame laenu.»

Toomla hoiatas, et nii Eesti kui maailma praktika näitab, et korra määratud toetusi ei riski keegi tühistada – kui meenutada kas või Tallinna 1200 krooni pensionäridele ja mõelda, kas mõni erakond on julgenud lubada selle ärakaotamist.

Toetusi on agar jagama tema sõnul ka Isamaa ja Res Publica Liit – meenutades näiteks emapensionit.

Keskerakond märkas probleemi

Kui rääkida teiste erakondade praegu välja hüütud valimissõnumitest, siis pidas Toomla õnnestunud leiuks Keskerakonna retoorikat, kus öeldakse, et hinnatõus ja tööpuudus toovad kaasa massilise Eestist lahkumise.

Tema sõnul kipuvad teised erakonnad oma programmides selle teema maha vaikima. «Probleemid on alati olnud miski muu – vaesus, venelased, euroliit, NATO -, aga seda pole olnud, et probleemiks on toodud massiline lahkumine, mis tõenäoliselt ongi probleem,» märkis ta.

«Nüüd on küsimus selles, kuidas Kesk proovib seda lahendada. Edgar Savisaare lahendus on muidugi lihtne - astmeline tulumaks,» meenutas ta.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas nimelt pühapäevasel partei valimiskonverentsil, et tema juhitav partei toetab euroraha, sest euro tähendab Eestile astmelise tulumaksu lähenemist, tähendab euroopalikku maksu- ja sotsiaalpoliitikat.

«See on igal juhul originaalne ja võib täiesti vabalt tuua hääli, kui nad sellele mõistlikult rõhuvad,» kommenteeris Toomla.

Parem tiiger kõigile

Neljanda suurema poliitilise jõu, Eestit Põhjamaade tiigriks muuta lubava Reformierakonna valimiseelsetest sõnumitest joonistub Toomla sõnul välja, et tegu on siiski paremliberaalse parteiga.

«Ta on majanduserakond ja majandusprobleemid on tema jaoks kõige tähtsamad. Nad ütlevad igal pool, et majandus ongi A ja O. Teised üritavad rõhutada, et majandus on millegi muu saavutamiseks. Refomil on see «miski muu» ka olemas, aga nõrgemalt.»

Toomla sõnul on küsimus, mis on Eesti eelis Põhjamaade silmis – miks peaks firmad tahtma siia tulla. Tema väitel jääb soodsast majanduskliimast väheks, kui meil napib haritud tööjõudu, nagu see aga praegu on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles