Andres Arrak: erakonnad ei ütle, kuhu Eestil minna

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Liis Treimann

Mainori Kõrgkooli Ettevõtluse Instituudi direktor Andres Arrak heidab erakondadele ette, et nad ei ütle oma valimisprogrammides välja, kuhu Eesti tahab liikuda, ehk napib tõsist visiooni.

«Suurimaks puuduseks parteide valimisprogrammides loen tõsise visiooni puudumist, kuigi sotsid väidavad koguni kahes kohas selle olemasolu,» ütles Arrak.

Ta märgib, et olukord ühiskonna vananemise, globaalse konkurentsi süvenemise ning teadmistepõhise majanduse ja hariduse nõuete osas on kaardistamata, mistõttu on raske leida teid nende probleemide lahendamiseks.

«Kui me ei tea, kuhu tahame minna, on väga raske pärale jõuda.»

Kõige lähemal on visioonile tema hinnangul Reformierakond, kes seab eesmärgiks põhjamaade parima majanduskeskkonna loomise, jättes siiski täpsustamata, mida ta selle all täpsemalt silmaas peab.

«Täna tuleb endale reaalselt aru anda, et Põhja- ja ka Mandri-Euroopa jätkustuutmatut sotsiaalset mulli pole täna mõtet Eestis üles ehitada,» leidis Arrak.

«Siit tulenevalt jäävad kõikide parteide pakutavad lubadused suhteliselt kaootilisteks.»

Kõige rohkem sümpatiseerib teda Reformierakonna eesmärgiks seatav konkurentsivõimeline majandusstruktuur ja ettevõtlikkuse edendamine. Ka pakutavad meetmed on tema sõnul eesmärgiga kooskõlas.

«IRL lubab kolm korda suuremat majanduskasvu ja kaks korda väiksemat tööpuudust ning tulude kasvu, kusjuures ei ole kindel, kas esimene ja teine ikka on need, mida täpselt vajame,» rääkis Arrak.

«Eriline kiitus IRLile, kes ainukesena söandab, küll väga tagasihoidlikus vormis, ära teha haldusreformi.»

IRLi suurim ämber on tema hinnangul lubadus tagada kõigile tasuta kõrgharidus.

«Tasuta õpitakse valesid asju, sellest oleks võinud tänaseks aru saada. Lisaks tahab IRL sellega välistada konkurentsi haridusturul.»

Arrak tõi välja, et Rahvaliit, kes oma olemuselt peaks võitlema elu jätkusuutlikkuse eest maal, vaikib haldusreformi üllatusena maha.

«Rahvaliit lubab parandada ettevõtlust ja majanduskeskkonda, tagada eesti riigi, keele ja kultuuri säilimise. Selgusetuks jääb, kuidas. Suur osa programmist loeb üles puudusi. Pakutavad lahendused on kaootilised – Tallinn finantskeskuseks, lapsetoetused suuremaks. Ning veelkord – ei mingit haldusreformi.»

Keskerakond on tema väitel ilmselgelt kõigist teistest parteidest maha jäänud, mis polevat ka eriline üllatus, arvestades nende eklektilis-kaootilist minevikku.

Mis peamine – nad on unustanud astmelise tulumaksu. Sotsidel oli see meeles, lisaks tulumaksu kehtestamine ettevõtetele.

Ta kritiseeris ka sotse, kes esitavat pseudovisioone.

«Sotside pakutud visioon ei ole kindlasti mitte visioon. Selleks ei saa kuidagi olla «õiglane palgapoliitika» koos tööturu paindumatumaks muutmisega. See-eest on nad kahes kohas lubanud Tallinna-Tartu maantee sõidetavaks ehitada.»

Kokkuvõtteks oli Arrakul kõigile erakondadele üks soovitus.

«Mitte milleski süüdi olevate ullikeste (lauljad, sportlased jne) meelitamise asemel oma ridadesse, rääkige rohkem majandus- ja sotsiaalteadlastega. Vähemalt järgmine kord.»

Postimees.ee küsib täna erinevatelt ekspertidelt hinnanguid erakondade valimisprogrammide majandusosale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles