Saarts: Reformierakond laiutab kõigis IRLi niššides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi õppejõu Tõnis Saartsi hinnangul laiutab Reformierakond kõigis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) traditsioonilistes niššides.

Saarts tunnistas Postimees.ee’le, et on raske ennustada, kui reaalseks pidada võimalust, et nn. «kampsunite» pildilt eemale jäämine paneb osa vanakooli Isamaaliidu valijaid andma oma häält kellegi mitte-IRLi kandidaadi, nt üksikkandidaatide poolt.

Tänane Postimees kirjutas, et «kampsunid» ehk vanad isamaaliitlased tunnevad IRLis soliidselt vaikset pahameelt, sest Res Publica poisid on nad valimisnimekirjades tagaplaanile surunud ning vana Isamaaliidu tuumikvalija võib seetõttu eelistada näiteks üksikkandidaate.

«Võimalik, et osa neist valib lojaalusest siiski IRLi edasi,» arvas Saarts.

«Pean siiski IRLi suurimaks probleemiks ennekõike just ideloogilist ja programmilist hägusust ja suutmatust selgelt eristuda Reformierakonnast. Ükskõik millisesse nišši IRL üritaks minna, ikka laiutab seal ees juba Reformierakond: majandusapoliitiliselt ollakse programmiliselt üsna sarnased, rahvusluse kaardi on samuti Oravapartei käest napsanud,» loetles Saarts.

«Seetõttu on IRL valinud laiahaardestrateegia, kus erinvatele valijarühmadele suunitletud populistlike lubadustega (tasuta kõrgharidus, laenuvabastused, emapension) üritakse enda poole tõmmata veel kahtlevaid valijaid paremtiivalt ja mujaltki. Erakonna valimisplatvormi lugedes on tunda just vanale Res Publicale iseloomulikku kõigile meeldida tahtvat populistlikku joont» leidis politoloog.

Küsimusele kuidas mõjutavad sisepinged IRLi valimistulemust, vastates leidis Saarts, et kui erakonnasisest musta pesu ei hakata pesema avalikult just enne valimisi, siis vaevalt laiem avalikkus, kes nii tähelepanelikult poliitikat ei jälgi, eriti muretseb selle üle, mis IRLi sees toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles