Partei «tõekomisjon» mõistis Savisaare õigeks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Keskerakonna läinudnädalaselt pressikonverentsilt. Nn tõekomisjoni juhtide Kalle Klandorfi ja Evelyn Sepa vahel istub Edgar Savisaar.
Hetk Keskerakonna läinudnädalaselt pressikonverentsilt. Nn tõekomisjoni juhtide Kalle Klandorfi ja Evelyn Sepa vahel istub Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna idarahaskandaali «tõekomisjon» hindas kapo süüdistused esimees Edgar Savisaare suhtes kinnitamata andmeteks ning soovitas tollel pöörduda oma au ja väärikuse kaitseks kohtusse. Komisjoni raporti kiitis eile heaks ka partei juhatus.

Kogutud materjalide analüüsile tuginedes järeldas komisjon, et pole alust seostada Lasnamäele rajatava õigeusukiriku ehitust partei rahastamisega ning Savisaarele esitatud süüdistused ei leidnud kinnitust.

«Tõekomisjon» soovitab Savisaarel pöörduda oma au ja väärikuse kaitseks tsiviilhagiga kohtusse, et eraõigusliku vaidluse käigus ümber lükata ebaõige faktiväide tema «Venemaa agendiks olemise» kohta.

Komisjoni juht Kalle Klandorf täpsustas Postimees.ee'le, et soovitab kaevata kohtusse ajaleht Postimees, mis tõi 16. detsembril avalikkuse ette Savisaare idaraha küsimise ja selle, et kapos kasutatakse Savisaarele viitamisel sõna «mõjuagent».

Samuti soovitab Klandorfi juhitud parteikomisjon tõkestada samas lehenumbris avaldatud «ebaõigete faktiväidete» levitamise Postimees Online`is, tehes ettepaneku võtta appi hiljuti jõustunud nn allikakaitse eelnõu.

«Tõekomisjon» esitas materjalid ning omapoolsed ettepanekud edasisteks sammudeks eile Keskerakonna juhatusele. Juhatus toetas komisjoni esitatud raportit ning kõiki selle kuut ettepanekut.

Erakonna juhatus otsustas eile ka avalikustada kõik «tõekomisjoni» kogutud materjalid täies ulatuses ning lugeda sellega komisjoni töö lõppenuks.

«Tõekomisjon» selgitas skandaali asjaolusid ning selle sise- ja välispoliitilist konteksti, teiseks välisraha kasutamist Eesti poliitikas, kolmandaks välisraha kasutamist Eesti kirikutes ning kirikute ehitamise/renoveerimise sidet avaliku poliitikaga, neljandaks meedia tegevust kirikuskandaalis ning skandaali juriidilisi aspekte.

Komisjon leidis lisaks ülalmainitule näiteks, et valitsuse julgeolekukomisjon survestas detsembris eriteenistusi sekkuma demokraatlikku protsessi, moonutama valijate tahet, ning otsustas lugeda selle õigusriigi ja demokraatia põhimõtete jämedaks riiveks.
««Tõekomisjon» teeb ettepaneku pöörduda isikute põhiõiguste ja vabaduste kaitse tagamise jälgimisega tegelevate autoriteetsete rahvusvaheliste organisatsioonide (nt Amnesty International) poole, seoses Eestis toimunud poliitilise ründega opositsioonierakonna liidri vastu, milles kasutati riiklikku eriteenistust,» seisab raportis.

«Eesti eriteenistuse kasutamine Eesti sisepoliitika kujundamisel on ränk demokraatia õõnestamine, aga veelgi hullem oleks, kui see leidis aset koostöös Venemaa eriteenistustega.»

Edgar Savisaare ja kapo peadirektori Raivo Aegi vestluses 3. novembril viitas viimane komisjoni andmetel, et tal on andmeid Vladimir Jakunini ning Edgar Savisaare kõneluste lindistamisest Venemaa eriteenistuste poolt.

«Seetõttu peab tõekomisjon vajalikuks nõuda kapolt avalikku ning kategoorilist kinnitust, et kapo ei ole antud teema käsitlemisel tuginenud üheski episoodis Venemaa eriteenistuse materjalile.»

Raporti koostajad leiavad veel, et Savisaare järel luurati rohkem, kui selleks seaduslikku alust oli.

«Jälitustegevuse ilmsele disproportsionaalsusele viitab asjaolu, et riigiprokuratuuri hinnangul ei ole jälitatav isik kuritegu toime pannud, ei jälitamisele eelnevalt, selle ajal ega järgselt,» seisab dokumendis.

Komisjon pidas ka kahetsusväärseks, et õiguskaitsjad ei ole alustanud seni kriminaalmenetlust riigisaladuse lekitaja väljaselgitamiseks ehk siis leidmaks isik, kes rääkis Postimehele Savisaare rahaküsimisest.

«Osundame, et 16.-18. detsembril 2010. aastal Postimehes ilmunud artiklites sisaldunud info kattus olulises osas 21.detsembril 2010. aastal kell 23.00 kapo peadirektori käskkirjas 98T avaldatud infoga.»

Komisjon kutsub riigikogu uut koosseisu üles muutma erakondade rahastamist puudutavaid seadusi nii, et ei tehtaks vahet sise- ja välismaiste annetajate rahal, kuna valdav osa Eesti ettevõtjatest olevat tugevalt seotud väliskapitali huvide esindamisega.

«Samuti ei pea tõekomisjon õigeks eristada nn lääne- ja idaraha, kuna globaliseerunud majanduses pole raha päritolu usaldusväärselt tuvastatav.»

Komisjon tuvastas raporti kohaselt, et Edgar Savisaar küsis mitmelt osapoolelt toetust Lasnamäele kiriku ehitamiseks, aga ei pea seda taunitavaks, sest tegu on avaliku poliitilise protsessiga.

Komisjon märkis, et Lasnamäe õigeusukiriku rajamine on olnud lülitatud Keskerakonna-Reformierakonna ning Keskerakonna-sotside koalitsioonilepingutesse.

«Komisjon juhib ka tähelepanu, et nt 100 000 elanikuga Tartu linnas on Andrus Ansip kasutanud massiivselt välisrahastust kiriku taastamiseks ning kiriku taastamise jätkamine on olnud mitmetel valimistel tartu Reformierakonna valimislubadus,» kirjutatakse dokumendis, viidates tõenäoliselt Tartu Jaani kiriku rajamisele.

«Samuti on Ansipi valitsus Eesti maksumaksja rahaga riskides ning Eesti seadusi eirates rahastanud kiriku taastamist Venemaal, mis on kavas avada riigikogu valimiskampaania ajal veebruari keskel,» leidis parteikomisjon.

Lisaks raportile avaldas komisjon ka selle lisad, millega on võimalik tutvuda siin. Üldjuhul on tegu juba meediast läbi käinud materjalidega.

Siiski, ühes lisas küsitakse Tallinna linnasekretärilt Toomas Sepalt, kas vastab tõele Raivo Aegi käskkirjas 98T sisaldunud väide, et 27. novembril 2010 pidas Tallinna linnavalitsus istungit. Teises lisas teatab Sepp, et Aeg eksis. Viimase lisana on ära toodud Venemaa Raudteede presidendi Vladimir Jakunini kiri eurokomisjoni eestlasest transpordivolinikule Siim Kallasele, kus ta astub Savisaare kaitseks välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles