Sester näeb eelarve katteallikatena eelkõige kärpeid ja majanduskulude kokkuhoidu (10)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Tauno Tõhk / valitsuse kommunikatsioonibüroo

Rahandusminister Sven Sester ütles täna kella ühest päeval kestnud eelarvekõneluste vahepeal, et näeb 2017. aasta riigieelarve katteallikaid eelkõige kärbetes ja majanduskulude kokkuhoius.

«Päris mitmeid erinevaid katteallikaid on, alates sellest, et ma olen rahandusministrina pannud lauale võimalikud olulised kärpeprogrammid. Ma näen seda, et kui riik hoiab kokku oma võimalikes majanduskuludes, siis muutub ka riik ise konkurentsivõimelisemaks,» ütles Sester «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERRi uudisteportaal.

Ta rääkis, et valitsus on üle vaatamas ka dividendipoliitikaid, tuues näiteks, et Eesti Energia puhul on valitsus võtnud aeg-ajalt välja väga suuri dividende.

«Me oleme fokusseerinud ennast sellele, et need meetmed, mis lõpuks ellu kutsutakse peaksid aitama kaasa majanduse elavdamisele ja julgeolekule,» rõhutas ta.

«Me oleme juba 2017. aastaks 144 miljonit eurot juba lukku pannud,» lisas Sester.

Valitsuse läbirääkimised riigi eelarvestrateegia 2013-2016 üle venivad ilmselt öösse.

Eelarvestrateegia üheks prioriteediks on Eesti julgeoleku tugevdamine. Nii plaanitakse investeerida praegusest oluliselt rohkem liitlaste vägede viibimisse Eestis. Kaitse-eelarvele lisaks eraldatakse aastatel 2017-2019 ligi 25 miljonit eurot liitlaste kohalolekuga seotud taristu ehitamisse.

Lisaks langevad tööjõumaksud. Sotsiaalmaksu määra alandatakse 32,5 protsendile ning tulumaksuvaba miinimumi tõstetakse kümne euro võrra ehk 170 eurolt 180 eurole kuus.

Sotsiaalmaksu langetamine võtab eelarvest 40,7 miljonit, tulumaksuvaba miinimumi tõus läheb maksma 15,7 miljonit eurot. 

Samuti tõstetakse lastetoetusi. See tähendab, et pered, kus kasvab vähemalt kolm last, hakkavad tuleval aastal saama kuus täiendavalt 200 eurot toetust. Muudatus võtab eelarvest 17,3 miljonit eurot.

Valitsus plaanib toetada ka laste huvitegevust 2017. aastal täiendava kuue miljoni euroga ja järgnevatel aastatel täiendava 15 miljoni euroga aastas.

Päeval kiitis valitsus kabinetinõupidamisel heaks riigile oluliste kinnisvaraobjektide investeeringud, mis teiste seas toovad kaks uut päästekomandot, kaunite kunstide koolile uue õppehoone ning CO2 kvootide müügitulu toel lasteaedade renoveerimise.

Loe lisaks:

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles