Reformierakond lubab keelemurrete eest seista

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Valimisprogrammi keelepoliitika osa avalikustanud Reformierakond lubab toetada kõigi Eesti tugevamate piirkondlike keele- ja kultuuritavade õpet, samuti kavandab presidendi sõnavõistlusest inspireeritult süsteemsemat keelevärskendust.

Lubatakse toetada ka nende edasiarendamist, praktiseerimist ja laialdast tutvustamist.

Reformierakond teatab, et näeb eesti keele murretes tagatist ja ammendamatut allikat eesti ühiskeele kestvale arengule.

«Keelemurrete, nagu ka piirkondlike pärandkultuuritavade elushoidmine on oluliseks vastukaaluks maailma kultuurilisele tasalülitamisele.»

Piirkondlike tavade õpet kavatseb partei toetada sihtprogrammide kaudu.

Reformierakonna teatas pressiesindaja vahendusel, et nende keelepoliitika eesmärk on tagada eesti keele kestmine ja areng kõigis eluvaldkondades läbi aegade – oluline on eesti keele kasutusala sihikindlalt laiendada tulevikutehnoloogiatele ning uutele teadus- ja kultuurivaldkondadele.

«Keel pole asi iseeneses, vaid vahend edukaks toimetulekuks mis tahes elualadel,» ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Paul-Eerik Rummo.

Tema sõnul tahab Reformierakond uuendada õppekavasid ja õppematerjale ning panustada keeleõppe osakaalu suurendamisse õpetajakoolituses, et pakkuda igal haridusastmel parimat keele- ja aineõpet. Samuti on plaanis suurendada veebipõhiste õppematerjalide hulka ja kättesaadavust.

«Kindlasti on vajalik eesti keele õppe süvendatud jätkamine muu emakeelega inimestele. Tagame kõigil haridusastmeil kõrgel tasemel õppematerjalid ning laiendame keelekümblusvõimalusi, samuti suurendame riigikeeleõppe võimalusi täiskasvanuile,» sõnas Rummo.

Ta tõi esile, et Eestil on kõik eeldused kuuluda enimarenenud keeletehnoloogiaga riikide esirinda.

«Toetame eesti keele kasutamist järjest uuenevates info- ja suhtlustehnoloogilistes rakendustes - kõnesünteesi tehnoloogia täiustamist, kõnetuvastuse rakenduste loomist ja kasutuselevõttu, eestikeelse ja eesti keelele suunatud tarkvara loomist ja rakendamist,» rääkis Rummo.

«Presidendi algatusest eesti keele rikastamiseks arendame välja süsteemsemad keelevärskenduse ja oskussõnavara loomise võimalused ning kanname hoolt, et õnnestunud sõna- ja mõisteloome tulemused leiaksid kiiresti koha kõrgkooliõpikuis,» lausus Rummo.

Rummo lisas, et keeleuuenduse kõrval on tähtis juurutada keelekasutuse häid tavasid.

«Laiendame keelenõustamise tehnilisi võimalusi ja tagame sõnastike vaba kättesaadavuse veebis. Lisaks toetame keelekorraldusasutusi ja -ühendusi, mis väärtustavad rikkalikku eesti keele kasutust ühiskonnas.»

Reformierakond seab ka eesmärgiks, et üha enamates välisülikoolides avataks eesti keele ja kultuuri õppetoolid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles