Ergma: meelde jääb Hiina ja India jõuline tulek

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee küsib täna Eesti helgematelt peadelt, mille poolest jäi neile meelde lõppev kümnend. Riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul väärib äramärkimist muuhulgas India ja Hiina jõuline esilekerkimine.

- Millega läheb teie hinnangul ajalukku lõppev kümnend: teie erialal, üldiselt Eestile, maailma mastaabis?

Astronoomias ei oska välja tuua mida sellist erilist, mis võiks meelde jääda. Eriti kui oled ära hellitatud 1960.-80. aastatega astronoomias, kus uued avastused muutsid meie maailmapilti. Eesti jaoks oli viimane kümnend väga edukas: Euroopa Liit, NATO, Schengen ja nüüd ühinemine euroalaga.

Teisalt esimesed rängad vitsad ja arusaam, et see, mis toimub meist tuhandete kilomeetrite kaugusel, puudutab järgmine päev meid. Ja lõpuks - küll narmendava nahaga, kuid siiski elusana majandus- ja finantskriisiga hakkamasaamine.

Maailm. Uute tugevate mängijate (Hiina, India) väga jõuline tulek. Huvitav, et Ameerika politoloog Zbigniew Brzezinski rääkis oma raamatus «Suur malelaud» sellest võimalusest juba 1997.

- Kui mõelda Eesti ajaloole, siis kuidas teile tundub - milline kümnend on meile olnud üleüldse läbi aegade kõige edukam? Miks?

Minule isiklikult oli kõige kaunim aeg taasiseseisvumise esimene kümnend. See vabaduse tunne oli nii võimas, et isegi kõik raskused tundusid lihtsatena, vähemalt minule. Aga üldiselt, arvan, et viimane kümnend, sest Euroopa Liit ja NATO on kindlasti andnud meile tugeva turvatunde.

- Mida ootate uuelt kümnendilt?

Ootan, et Eesti saaks Euroopa Kosmoseagentuuri täisliikmeks. Ootan ja loodan, et Eesti majandus orienteeruks rohkem kõrgtehnoloogiate poole. Ootan ja loodan, et Eesti noored valiksid endale rohkem tehnoloogilisi erialasid ja oleksid valmis muutuma kogu oma elu. Tahaksin, et noored õpiksid unistama suurelt. See on kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles