Ekspert: pensionäri töölhoidmine vähendab võõrtööliste vajadust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Gerontoloogia ja Geriaatria Assotsiatsiooni juhi Kai Saksa sõnul tasub maksta ka töötavatele pensionäridele pensionit, sest see vähendab vajadust võõrtöölisi palgata.


Kommenteerides Nils Niitra arvamuslugu tänases Postimehes, ütles Saks, et see on esimene kord, kus meedias tuntakse muret Eestit tabada võiva gerontokraatia eest ehk olukorra eest, kus just küpses eas inimeste kätte on koondunud raha ja võim ning noortel on raske oma elu alustada ja soove kuuldavaks teha.

Tema sõnul on tõepoolest majanduslanguse tõttu tööpuudus ja selle tagajärjed eriti karmid noorte hulgas. «Kuid kõik prognoosid näitavad, et juba üsna pea peame hakkama rääkima uuesti tööjõu puudusest,» meenutas ta.

Saks leidis, et lühiajalise probleemi lahendamiseks ei peaks pensionisüsteemi nii suurel määral muutma, sest see tekitab liigset segadust, mis võib üle kaaluda reformi positiivsed tahud.

«Pensioni maksmine töötavale pensionärile on suur stiimul vanemate inimeste tööhõive säilitamiseks. Nii et pikemas perspektiivis on see kindlasti meile kasulik, et vältida või vähemalt vähendada võõrtööjõu sissetoomise vajadust,» märkis Saks.

Niitra kirjutas tänases Postimehes, et kui me ei taha jõuda lõunaeuroopalikku vanemate kulul virelevate memmepoegade ühiskonda, siis on noorte töötuse vähendamiseks kaks võimalust: soodustada vanemate pensionile jäämist ja teisalt noorte töölevõtmist.

Seda viimast mõtet kiitis ka Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles