Europarlament: kallis kütus ei tohiks pärssida majandust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine.
Tankimine. Foto: AFP / Scanpix.

Europarlamendi hinnangul peab Euroopa Liit pingutama selle nimel, et kõrge naftahind ei pärsiks Euroopa majanduskasvu ega kasvataks inflatsiooni.


Prognooside kohaselt jääb nafta hind keskpikas ja pikas perspektiivis kõrgeks ning sellel on negatiivne mõju inflatsioonile ja ELi majanduse kasvule, seisab resolutsioonis, mille poolt hääletas 491, vastu 91 ja erapooletuks jäi 19 saadikut.

Resolutsioonis nõutakse konkreetseid samme, et vähendada energianõudlust ning edendada taastuvenergiat ja energiatõhusust

Samuti tuleb eurosaadikute nägemuses püüelda energiavarustuse mitmekesisuse poole ja vähendada sõltuvust imporditud fossiilkütustest.

Saadikud märgivad, et nad peavad «sellist muutust kõige sobivamaks vastuseks energia hinna tõusule, et suurendada energiaturgude stabiilsust, vähendada pikaajaliselt tarbijate kulusid ning täita ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni ja sellega seotud Kyoto protokolli eesmärgid».

Ühisresolutsioonis rõhutatakse, et taastuvad energiaallikad koos energia säästmise meetmetega (sh stiimulid majapidamiste energiatõhususe suurendamiseks) vähendavad Euroopa sõltuvust energiaimpordist ning seeläbi ka selle impordiga seotud poliitilisi ja majanduslikke riske.

Euroopa Komisjonil palutakse sellega seoses tagada, et energia säästmine, energiatõhusus ja taastuvad energiaallikad on esmatähtsad ELi tulevase energiapoliitika kujundamisel ja eriti tulevases strateegilises energiaülevaates.

Lisaks palutakse ECOFINil vähendada energiat säästvate toodete ja teenuste käibemaksu.

Parlamendiliikmed rõhutasid ka naftaturge ja kaubanduslikke naftavarusid käsitlevate andmete suurema läbipaistvuse ja usaldusväärsuse olulisust ning pidasid oluliseks parandada arusaamist naftatoodete hinna kujunemisest.

Lisaks nõutakse nafta julgeolekuvarusid käsitlevate ühenduse õigusaktide õigeaegset läbivaatamist.

Lisaks rõhutavad saadikud, et EL «peaks kõnelema energiapoliitikas ühel häälel».

Resolutsioonis korratakse ELi ühise energiapoliitika ning Euroopa naabruspoliitika tähtsust ning leitakse, et EL peaks olulisemate naftat ja gaasi tarnivate riikidega peetavas energiadialoogis võtma endale juhtrolli.

Parlamendiliikmed tervitavad mõtet korraldada naftat tarbivate ja naftat tootvate riikide tippkohtumine, eesmärgiga saavutada suurem hinnastabiilsus, pakkumise suurem prognoositavus ning tasumine eurodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles