Vald ähvardab Rahumägil ehitustrahvid välja kirjutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi
Jaanus Rahumägi Foto: Toomas Huik

Riigikogu reformierakondlasest õiguskomisjoni liikmel ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimehel Jaanus Rahumägil on ehitusseaduse rikkumiste eest soolas kaks rahatrahvi Harku valla ehitusjärelevalvelt, kirjutab Äripäev.

Mullu aprillis esitas Rahumägi oma Tabasalu eramu laiendamiseks Harku valda ehitusloa taotluse, kuid valla ehitusjärelevalve inseneri Vjatšeslav Fomtšenkovi sõnul selgus, et tegu oli eramu ebaseadusliku laiendamisega, millele Rahumägi pidanuks taotlema ehitusloa.

Rahumägi käis koos juristiga vallas asja selgitamas, nende sõnade järgi toimus ehitamine juba 2002. aastal ning et väärtegu aegub kahe aastaga, pääses Rahumägi karistusest laienduse mitteseadustamise eest.

Küll ootab teda trahv selle eest, et ta ei ole ehitamise lõpetamisel taotlenud ehitisele kasutusluba, samas Rahumägi ise väitis, et saab kasutusluba alles siis taotleda, kui ehitus on lõplikult valmis.

Teine umbes 18 000-kroonine trahv on Rahumägil soolas seepärast, et valla ametnikud avastasid juunis, et Rahumägi oli omavalitsuse nõusolekuta maha võtnud kokku 66 meetrit võrgust piirdeaeda, lasknud ehitada klombitud kividest postid ning paar päeva hiljem oli postide vahel paigas ka raudaed.

Rahumägi teatas Postimees.ee’le advokaadi vahendusel, et ta taotles 2009. aasta kevad-suvel Harku vallast ehitusluba oma eramu laiendamiseks. Selle taotluse menetlemise käigus selgus, et vallaametnike arvates pidanuks ta ka ühe oma varasema, aastal 2002 aset leidnud ehitustegevuse tarvis vallast ehitusluba taotlema.

Toona ehitas Rahumägi kinni oma maja 8-ruutmeetrist terrassi. Seetõttu täiendas Rahumägi oma 2009. aasta taotlust ametnike soovile vastavalt, et see hõlmaks ka mainitud 2002. aasta ehitustegevust.

2009. aastal esitatud taotlusele vastava ehitusloa väljastas Harku vald 2010. aasta juunis ning sellele vastav (uue juurdeehitise) ehitustegevus alles kestab, mistõttu ei ole Rahumägi ka taotlenud vastavat kasutusluba, mis hõlmaks siis ka 2002. aasta ehitustegevuse tagajärgi, selgitas Rahumägi esindaja Andres Past advokaadibüroost Concordia.

Pasti sõnul on õiguslikult kaheldav, kas Rahumägi on üldse mingeid vastaval ajahetkel kehtivaid seadusi rikkunud. Juristi väitel ei olnud 2002. aastal kehtinud planeerimise- ja ehitusseaduse järgi väikeehitise püstitamiseks (suurusega kuni 12 m2) ehitusluba nõutav.

«Samuti ei ole täna meie hinnangul nõutav kohaliku omavalitsuse kirjalik nõusolek olemasoleva piirdeaia rekonstrueerimiseks, millega käesoleval juhul kirjeldatud täiendavas episoodis 2010. aasta suvest tegelikkuses tegu oli (vastav nõusolek on seaduse kohaselt nõutav uue piirdeaia püstitamiseks).» Kõnealune rekonstrueeritud piirdeaed on seisnud senisel kohal ca 14 aastat, kinnitas Past.

Hoolimata sellest, et Rahumägi ja Harku valla ehitusjärelvalve nägemused mingil ajahetkel kehtinud õiguslikust olukorrast on olnud mõneti erinevad, on Rahumägi Pasti kinnitusel seni kohaliku omavalitsuse juhiseid ja ettekirjutusi sellest hoolimata täitnud ja kõik valla soovitud taotlused, projektid ja muud dokumendid esitanud.

Rahumägile ja tema esindajale teadaolevalt ei ole tänaseni meedias osundatud episoodides ega ka mingites muudes episoodides riigikogulase suhtes valla poolt seni ühtegi väärteomenetlust algatatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles