Toetus Reformierakonnale kukkus kuuga seitsme protsendipunkti võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emori uuringujuhi Aivar Voogi hinnangul nõrgendas Reformierakonna positsiooni ERSO ümber toimunu. Pildil riigikogu istung, kus Reformierakondlane Imre Sooäär uurib, mida Postimees.ee erakonnakaaslasest Laine Jänesest kirjutab.
Emori uuringujuhi Aivar Voogi hinnangul nõrgendas Reformierakonna positsiooni ERSO ümber toimunu. Pildil riigikogu istung, kus Reformierakondlane Imre Sooäär uurib, mida Postimees.ee erakonnakaaslasest Laine Jänesest kirjutab. Foto: Toomas Huik

Toetus Reformierakonnale langes detsembris seitsme protsendipunkti võrra 36 protsendile, kuid sellega juhib erakond endiselt kindlalt parteide toetuse edetabelit, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Novembris oli toetus Reformierakonnale 43 protsenti, mis oli viimaste aastate kõrgeim tase. Alates suvest on toetus Reformierakonnale pidevalt suurenenud, kuid detsembris kukkus erakonna toetus suve tasemele. Juunis oli toetus Reformierakonnale 35, juulis 37, augustis 39, septembris 38 ja oktoobris 41 protsenti.

TNS Emori uuringujuhi Aivar Voogi sõnul on Reformierakonna positsiooni oluline nõrgenemine võrreldes eelnevate kuudega ilmselt seotud nii Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) kui ka riigikogu liikme Jaanus Rahumägi ümber toimunuga.

«Eesti valijaskonna hulgas on nähtavasti kusagil 10-15 protsenti suhteliselt juhuslikumat laadi arvamustega inimesi, kelle erakondlik eelistus võib muutuda väga kiiresti sõltuvalt viimase aja meediakajastusest. Oletatavalt sisaldab Reformierakonna üle 32 protsendi ulatuv toetuse tase, mis on nende viimase viie aasta keskmine, suhteliselt palju kiiresti muutuvate eelistustega valijaid. Detsembris Reformierakonnalt ära kukkunud seitse protsenti jagunes erinevate erakondade vahel,» lausus Voog.

Toetus Keskerakonnale on novembriga võrreldes kasvanud 23-lt 26 protsendile. Toetus Keskerakonnale oli tänavu kõige kõrgem mais - 29 protsenti. Juunis oli toetus Keskerakonnale 26, juulis 24, augustis 25, septembris 25 ja oktoobris 24 protsenti.

Koos Reformierakonnaga koalitsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus detsembris ei muutunud - nii novembris kui detsembris oli toetus erakonnale 15 protsenti. Tänavu on kõige kõrgem toetus IRLile olnud märtsis ja septembris - 19 protsenti. Juunis oli toetus IRLile 16, juulis 18, augustis 14 ja oktoobris 16 protsenti.

Toetus Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) oli detsembris 13 protsenti, mis on viimaste kuude kõrgeim tase. Juunis oli toetus SDE-le 11, juulis 11, augustis 10, septembris kaheksa ja oktoobris kümme protsenti. Aasta kõrgeim toetus SDE-le, 16 protsenti, oli veebruaris.

Voogi sõnul väärib esile tõstmist sotside reitingu järjepidev tõus viimaste kuude jooksul peale nende suurimat madalseisu tänavu kolmandas kvartalis viimase kahe aasta jooksul.

Ülejäänud kahe riigikogusse kuuluva erakonna toetus oli detsembris oluliselt väiksem, kuigi novembriga võrreldes on tõusnud nii roheliste kui ka Rahvaliidu toetus. Toetus rohelistele kasvas detsembris kolmelt protsendilt viiele ning toetus Rahvaliidule kahelt protsendilt neljale.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 24. novembrist 15. detsembrini 796 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli 31 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles