Lang: vastutus kohtusüsteemi toimimise eest hajub

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Peeter Langovits.

Justiitsminister Rein Lang ütles õiguskantsleri eilset kriitikat kohtumenetluse aadressil kommenteerides, et ühiskond ei ole õigusmõistmise olukorraga rahul, kuna vastutus kohtusüsteemi toimimise eest on hajunud.

Õiguskantsler Indrek Teder lausus eile riigikogu ees oma ettekandes, et Eesti on jõudnud kafkaliku kohtumenetluseni, mida võib nimetada asjaks iseeneses, mitte menetluseks inimeste probleemide lahendamiseks. Ta kritiseeris ka kohtumenetluse pikkust.

Lang märkis pressiesindaja vahendusel Postimees.ee’le, et olukorra parandamiseks on moodustatud töörühm uue kohtute seaduse eelnõu väljatöötamiseks, mida juhib riigikohtu esimees Märt Rask.

«Töö käib ja eelnõud on loota hiljemalt järgmise aasta kevadeks. Kohtusüsteem peab muutuma tervikuks, sest see on ka põhiseaduse mõte,» lisas justiitsminister.

Kaugemas perspektiivis tuleb tema sõnul kõik kohtumenetlused koondada ühtsesse menetlusseadustikku.

Ta tõdes, et kriminaalmenetlust reguleerivates seadustes on täna palju küsitavusi.

Justiitsministeerium kavatseb selle aasta jooksul esitada riigikogule arutamiseks kriminaalmenetluse reformi eelnõu. Lisaks on parlamendi menetluses ka jälitustegevust korrastava seaduse eelnõu.

Tsiviilkohtumenetluse seadust korrastav eelnõu ootab riigikogus teist lugemist ja halduskohtumenetlust korrastav eelnõu on justiitsministeeriumis ettevalmistamisel.

«Kohtusüsteemi toimimise eest vastutavad nii seadusandlik, täitev- kui ka kohtuvõim. Oleks vale mõne võimuharu vastutuse vähendamine,» lisas Lang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles