Peaministri nõunik: Ansip ei usalda Savisaart

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaministri nõunik Arto Aas
Peaministri nõunik Arto Aas Foto: Valitsuse koduleht

Põhjus, miks peaminister Andrus Ansip välistab koostöö Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega ega ole temaga suhelnud 2007. aasta aprillist saadik, seisneb selles, et Ansip lihtsalt ei usalda Savisaart, kirjutab peaministri nõunik Arto Aas Reformierakonna kodulehel.

«Ei usalda ja kõik. Kui usaldust pole, siis pole võimalik ka koostööd teha. Aus on see enne valimisi ka välja öelda,» kirjutab Aas.

Aasta sõnul tekkis veelahe Ansipi ja Savisaare vahel lõplikult pronksööl.

«Vene valijaskonnale toetuv ja neid ainuesindav Savisaar ei teinud midagi, et vägivaldseid märatsejaid Tallinnas korrale kutsuda. Savisaare jaoks oli ilmselgelt surve valitsusele olulisem, kui avaliku korra ja Eesti seaduste tagamine pealinna tänavatel. Pronksööde sündmustes aktiivset rolli mänginud Kremli-meelne Notšnoi Dozor tahab praegu Savisaart lausa oma ametlikuks esindajaks valida. Savisaar ise käib Moskvas tihedamini kui riigikogus,» loetles Aas põhjuseid, miks Savisaarega suhtlemine Ansipile vastuvõetamatu on.

Aasa hinnangul on parteipoliitilised võidud olnud Savisaare jaoks tähtsamad kui Eesti riiklikud eesmärgid.

«Aktiivselt kaitstakse venekeelsete ja venemeelsete koolide püsimist. Keskerakondlik (venekeelne) meediaruum ja nende valimiskampaaniad annavad aga jätkuvalt maksimumi, et süvendada lõhet kahe kogukonna vahel Eestis. Absurdne võitlus Eestis vohava «fašismiga» «No pasaran!» stiilis on selle küünilise ja Kremli-meelse ajupesu parim näide,» leiab Aas.

Kuna Ansip on öelnud, et tema ei usu, et Savisaar esindab Eesti riigi huve, välistabki see Aasa sõnul võimaliku koostöö.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal peab Aasa kirjutist vastuseks Edgar Savisaare kirjale, mille viimane eelmisel nädalal Ansipile saatis ning millele peaminister Toobali hinnangul ise vastata ei julgenud.

Savisaar kutsus oma kirjas Reformierakonna esimeest üles koos hoolitsema selle eest, et valimisdebatis keskendutaks enam sisulistele teemadele ja vähem ebaolulisele.

Toobali hinnangul näitab vene kaardi välja toomine Aasa kirjas ja Savisaarega hirmutamine tavaliselt seda, et paremerakondadel on head mõtted otsas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles