Rahvaliit: Kiisleri haldusreformikava on põhiseadusega vastuolus

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Valmar Kiisler.
Siim Valmar Kiisler. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvaliidu hinnangul on regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri kava omavalitsuste sundliitmiseks vastuolus põhiseaduse alusel kohalikele kogukondadele tagatud iseotsustamise põhimõttega.

Rahvaliit teatab oma pressiteates, et sundliitmine oleks vastuolus kohalikele kogukondadele tagatud enesekorraldamise põhimõttega ning liitmiste asemel tuleks keskenduda tugevate omavalitsusliitude kujundamisele.

«Valitsus eksib, kui käsitleb omavalitsusi riigiasutustena, mida saab poliitilise mõju kehtestamise eesmärgil sunniviisiliselt liita või lahutada. See on põhiseaduse vastane,» ütles Rahvaliidu kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika toimkonna juht Kajar Lember.

Omavalitsuste liitmise tahe peab tema sõnul tulema kohalikelt elanikelt, mitte riigi keskvalitsuselt. Rahvaliidu hinnangul tuleb esmalt koostada liitumise mõjude analüüsid, mille põhjal toimuvad avalikud arutelud, mis on aluseks rahvahääletusele.

«2009. aasta kohalikeks valimisteks reformi läbiviimine on ebarealistlik ja poliitiliselt ohtlik,» märkis Lember.

Rahvaliidu hinnangul tuleb kasutada põhiseaduses sätestatud võimalusi, moodustades tänaste omavalitsusliitude baasil maakondlikud juhtimistasandid, mille esindusorganiks on maakogu ja täitevorganiks valitav maavanem.

Maakogu oleks linnade ja valdade koostöökogu.

«Kahjuks soovib koalitsioon muuta Eesti tsentraliseeritud otsustamisega riigiks, kus kõik piirkondi puudutavad otsused tehakse ainult pealinnas,» sõnas Lember.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles