Kolm ametnikku eitasid Reiljani protsessil mõjutamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rävala puiestee 8 kinnistu.
Rävala puiestee 8 kinnistu. Foto: Peeter Langovits.

Kolm 2006. aasta suvel Rävala puiestee 8 kinnistu müümise komisjoni kuulunud keskkonnaministeeriumi ametnikku väitsid täna kohtusaalis, et nende andmetel Rävala pst 8 hoone müügiotsust tehes komisjon seadust ei rikkunud.


Tallinnas Rävala pst 8 asuva hoone enampakkumise komisjoni liikme Leo Saare sõnul komisjoni tegevust keegi ei mõjutanud ning otsused tehti nii, nagu õigeks peeti.

Tema sõnul usaldas komisjon poolemiljardilise kinnistu erastamist nõustama võetud advokaadibüroo Lextalit, tehes selle põhjal keskkonnaminister Villu Reiljanile soovituse hoone müüa.

Saare väitel oli Lextali abi hea ning enampakkumine õnnestus. Samuti märkis ta, et ei mäleta enam täpselt paljusid kahe aasta taguste koosolekute üksikasju.

Prokurör Triin Bergmann üritas Saarelt uurida, kas too ikka sai aru, mida komisjoni koosoleku, kus otsus langetati, protokoll tähendas ja sisaldas. Kuid süüdistatavate advokaadid pareerisid rünnaku väitega, et Saarel on kõrgharidus ning pole püstitatud küsimust, kas komisjoni liikmed on teovõimetud või mitte.

Bergmannis oli nimelt tekitanud küsimusi, miks allkirjastati 15. mail 2006 tehtud müügiotsus alles sama aasta 7. juunil.

Leo Saare oli keskkonnaministeeriumi infotehnoloogia keskuse direktor ning just antud keskuse bilansis ole enne müüki Rävala pst 8 kinnistu.

Ka ülejäänud tunnistajad - keskkonnaministeeriumi haldusnõunik Arvo Vakra ning sama osakonna jurist Ingrid Sõer - kiitsid Lextali antud nõu ja vastu võetud otsust, eitades nende mõjutamist.

Süüdistuse kohaselt nõudis keskkonnaminister Reiljan 2006. aasta suvel, mil ministeerium müüs Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnistut, vandeadvokaat Tarmo Silla vahendusel AS Wipestrex Grupp esindajalt Aivo Pärnalt 1,5 miljoni krooni suurust pistist.

Pistise andmise korral oleks Pärn kinnisasja saanud soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud ka firmadelt Wipestrex Grupp ja RealWay äravõetud tagatisraha - 63 miljonit krooni.

Süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan suurt pistist, mida Sild vahendas ja Pärn lubas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles