Aare: juhatus ei saa enam kedagi Rahvaliidust välja visata

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit.
Rahvaliit. Foto: : kollaaž Katri Karing

Rahvaliidu esimehe sõnul ei saa peasekretär Lauri Vitsuti kontrolli all olev ja täna osade liikmete erakonnast väljaviskamiseks kogunev juhatus ühtegi otsust langetada.

«Eestimaa Rahvaliidu kehtiva põhikirja kohaselt peab juhatusse kuuluma vähemalt 11 liiget. Pärast Ester Tuiksoo ja Arnold Rüütli lahkumist erakonna juhatusest on Rahvaliidu juhatus kahanenud alla nõutava piiri,» teatas Juhan Aare ajakirjandusele.

Tema sõnul juhib asjaolule tähelepanu ka Harju maakohtu selle aasta 3. novembri määrus.

«Seoses sellega on erakonna juhatus käesoleval ajal otsustusvõimetu ning allesjäänud juhatuse liikmete otsused juba ette õigustühised,» märkis Aare.

Aukohus pole koos käinud

Rahvaliidu kehtiva põhikirja kohaselt otsustab erakonnast liikmete väljaarvamise ning liikmelisuse peatamise juhatus, kuulanud eelnevalt ära aukohtu ja maakonnaühenduste juhatuse arvamuse.

Tänaseni ei ole Aare sõnul aga midagi teada erakonna aukohtu istungist.

«Aukohus ei ole kordagi pärast 3. juuli 2010. aasta Rahvaliidu kongressi koos käinud, seega ei ole aukohtus seni ühegi liikme väljaviskamise küsimust arutatud,» kirjutas erakonna esimees.

«Teadaolevalt ei ole ükski maakonnaühenduse juhatus arutanud erakonna esimeest toetava liikme väljaviskamise küsimust.»

Põhikirja järgi on Rahvaliidu liikmel õigus võtta osa tema isikuga seotud küsimuste otsustamisest, kuid Aarele teadaolevalt ei ole ühelegi liikmele enne tänast erakorralist koosolekut teatavaks tehtud, et tema väljaviskamise küsimust hakatakse juhatuses arutama.

Koosoleku materjalid puuduvad

«Enne tänase juhatuse erakorralise koosoleku kokku kutsumist ei ole juhatuse liikmetele saadetud mingeid juhatuse päevakorda käsitlevaid materjale ja otsuste eelnõusid,» jätkas ta puuduste loetlemist.

«Lisaks kõigele on Rahvaliidu peasekretär Lauri Vitsut läbi meedia levitanud valeinformatsiooni, et tänaseks Rahvaliitu allesjäänud juhatuse liikmete otsuseid saab vaidlustada vaid kohtus ning väljavisatutel ei ole kongressile enam asja,» kirjutas Aare.

Mittetulundusühingute seaduse kohaselt võib esimehe sõnul iga liige nõuda enda väljaarvamise otsustamist üldkoosolekul ehk kongressil.

«Lähtudes asjaolust, et käesolevaks ajaks on Rahvaliidu juhatus muutunud otsustusvõimetuks, et kokku kutsutud koosolek on sisuliselt ettevalmistamata, ei pea ma tänast juhatuse erakorralist koosolekut otstarbekaks.»

Tänaseks kokku kutsutud erakorralisel juhatuse koosolekul kavatsetakse arutada liikmete väljaarvamise küsimusi.

Aare ütles, et väidetavalt hakatakse välja arvama tülikaks osutunud liikmeid, et sellega kindlustada nende mitteosalemine 20. novembriks kokku kutsutud kongressil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles