Tallo: omavalitsuste otsustusõigus aina väheneb

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Tallo
Ivar Tallo Foto: Peeter Langovits

Politoloog Ivar Tallo hinnangul on viimasel ajal silma paistev keskvõimu soov aina enam reguleerida omavalitsuste käitumist murettekitav tendents, viimaseks näiteks selle kohta peab politoloog riigikogu otsust muuta presidendivalimiste valimiskogu liikmeks saamise korda.

Tallo leiab, et võimuparteide selline käik muuta värskelt enne valimisi valimiskorda ilus ei olnud, kuid tõdeb samas, et poliitikud ei ole kunagi hiilanud sellega, et nende käitumine tingimata ilus on, vahendab ERR Uudised. «Nad teevad seda, mis on neile kasulik,» rääkis ta intervjuus «Terevisioonile».

«Kui varem võis kohalik omavalitsus oma pädevuse piirides igasugu makse kehtestada, siis niipea kui ta kehtestama hakkas, öeldi kohe, et see ei sobi ja riigivõim hakkas sellele vastu töötama,» tõi Tallo teise näite riigivõimu sekkumisest omavalitsuste otsustustesse.

Tallo hinnangul on riigi soov aina enam omavalitsuste käitumist reguleerida murettekitav, teisalt saab ta aru, et kui valijameeste valimise korra reguleerimatus tekitas ebavõrdse olukorra, siis on mõneti õigustatud selle ümbervaatamine või muutmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles