Eksperdid: nõrgendatud Savisaare vastu ei kandideerita

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BNS Live: Anvar Samost, Olga Sõtnik, Aivar Voog, Gerrit Mäesalu, Holger Roonemaa.
BNS Live: Anvar Samost, Olga Sõtnik, Aivar Voog, Gerrit Mäesalu, Holger Roonemaa. Foto: Tairo Lutter

Korruptsioonisüüdistuse ja halvenenud tervise tõttu nõrgendatud olukorda sattunud Edgar Savisaare vastu ei pruugi Keskerakonna esimehe kandidaate tekkida, leidsid täna eksperdid BNS Live arutelul.

Kommunikatsiooniekspert Gerrit Mäesalu arvas, et nõrgendatud seisukorras Edgar Savisaare vastu kandideerimist vaadataks parteisiseselt praegu halvasti, suisa Keskerakonna vaimu rüvetamisena. 

Talle sekundeeris endine keskerakondlane Olga Sõtnik: «Venekeelsele elanikkonnale oleks raske selgeks teha praegu Savisaare väljavahetamist, sest neile on omane põhimõte, et kui omasid rünnatakse, asutakse kaitsele.»

Analüütik Aivar Voog seevastu imestas, kas siis venekeelne valijaskond ei soovigi tugevat liidrit, sest praegu on Savisaare tervis nõrk.

«Aga vaim on tal tugev,» vastas Sõtnik. «Talle meeldib olla tähelepanu keskmes, see teeb teda tugevamaks,» uskus ta.

Eesti Päevalehe uudistetoimetaja Holger Roonemaa arutles aga, et mõelda ei tasu ainult venekeelsele valijale: «Võib-olla praegu selle lükkega õnnestuks just eestikeelseid valijaid saada tagasi,» pidades silmas, kui praegu tõuseks Keskerakonna juhiks näiteks Kadri Simson või Jüri Ratas.

Aivar Voog leidis aga, et eestikeelse elanikkonna seas on Keskerakonnal populaarsust tõsta raskem, sest Eestis on viis parteid, kes nende häälte pärast võitlevad. «See oleks pikem protsess, Keskerakonnal tuleks muutuda nooruslikumaks. Kui nad profileeriks end eestlaste poole, oleks kaotada rohkem kui võita,» arvas ta siiski.

Gerrti Mäesalu nentis, et värskete uudiste valguses oleks Savisaarel ka endal väga raske poliitikast taanduda ilma negatiivset stigmatsiooni võtmata. 

Seega nõustusid arutlejad, et tõenäosus, et novembris toimuval Keskerakonna kongressil tekiks Edgar Savisaare kõrvale mõni tõsiseltvõetav esimehekandidaat, on väga väike. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles