Ergma rääkis Rootsis poliitikute Facebooki kasutusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: AP / Scanpix

Riigikogu esimees Ene Ergma esines täna Rootsis Stockholmis kuninglikul tehnoloogiafoorumil ettekandega, kus ta käsitles info- ja kommunikatsioonitehnoloogiat, seadusloomet ja regulatsioone Eestis ning peatus pikemalt poliitikute sotsiaalmeedia, eriti Facebooki kasutamisel.

Rääkides riigi ja kodaniku vahelisest digitaalsest suhtlusest märkis Ergma, et elektroonilise asjaajamise võimaluste suur hulk tingib vajaduse pidevalt tegeleda andmekaitse ja inimese privaatsust kaitsvate seadustega.

Ühe olulise teemana käsitles Ergma ettekanne ka sotsiaalmeediaga seonduvat, nimetades Facebooki Eestis suurima kasutajate hulgaga sotsiaalseks meediumiks, kus suhtluskeskkonna kasutajaid on üle 200 000.

«Ehkki sotsiaalse meedia suunitlus on hakanud kalduma isikutevaheliselt suhtlemiselt pigem kanaliks, mida kasutavad ka organisatsioonid oma ideede tutvustamiseks ja turunduseks, on parlamendi tegevuse omapära arvestades tema roll pigem olla suhtluskanal siiski saadikute ja kodanike vahel,» märkis Ergma.

«Sotsiaalne meedia võimaldab edasi anda poliitikute poolt loodavat poliitilist sisu ja saada selle kohta inimestelt täiendavat sisendit. Poliitilise sisu loomine on ka väljakutse, kuna selle olemus on dünaamiline, mitte staatiline. Pidev uue sisu loomine ja selle uuenemine erineb oluliselt traditsioonilise meedia ühesuunalisusest. Tänu kanalile, mis võimaldab anda ja saada otse ja vahendamata informatsiooni, on inimeste osalemine ja kaasatus muutunud palju kiiremaks ja laiemaks,» kõneles Ergma.

Ta hoiatas, et sellise infovahetusega kaasneb olulisi riske, ennekõike mitte saadikute individuaalse infovahetusega, vaid parlamendi kui institutsiooni seisukohtade kajastamisega. Riigikogu esimees väljendas kartust, et mõni saadik võib eneseupitamiseks sotsiaalmeedia kaudu edastada nt komisjonide kinnistel istungitel arutatud tundlikke teemasid. «Nii nagu tavalises inimestevahelises suhtluses, tuleb ka sotsiaalmeedias järgida neid reegleid, mis kehtivad tavasuhtluses,» uskus Ergma.

Ta leidis, et poliitika ja poliitikute usaldusväärsus pole nähtused, mida saab parandada või kiiremini kasvatada lihtsalt infotehnoloogia arenguga.

«Senisele kiirele arengule ja statistiliselt headele näitajatele vaatamata ei tohi me unustada peamisi väärtusi, mida me silma ees peame hoidma - haritud ja infoühiskonnas orienteerumissuutlikku inimest, kes mõistab poliitikakujundamise protsessi ja annab sellesse oma maksimaalse panuse,» lõpetas Ergma oma ettekande.

Riigikogu esimees Ene Ergma osaleb Rootsis Stockholmis Rootsi Kuningliku Inseneriteaduste Akadeemia 91. aastaistungil ja kuninglikul tehnoloogiafoorumil «Innovaatiline info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võrgustik Läänemere piirkonnas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles