Olümpiakomitee soovitab hasartmängumaksu nõukogu kaotada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli.
Neinar Seli. Foto: Viktor Burkivski

Eesti Olümpiakomitee (EOK) president Neinar Seli saatis valitsusele kirja, milles soovitab hasartmängumaksu nõukogu vahelülina spordi rahastamises kaotada.

EOK soovitab muuta hasartmängumaksu seadust nii, et varasemalt nõukogule laekunud spordiprojektidele mõeldud summad eraldataks otse EOKle olümpiaettevalmistuskulude ning muudespordiprojektide toetuseks.

«Eesti on väike riik ning iga tiitlivõistluse medal on meie jaoks erilise väärtusega,» ütles Seli. «Selleks, et pääseda maailma tippkonkurentsis parimate hulka, on erakordse pingutuse kõrval vaja ka erakordset rahastamist. Eesti pronksil on Saksamaa pronksiga võrreldes kordades suurem hind. Meie rahvuslik valik on olnud, et me tahame seda hinda maksta. Me tahame olla parimate hulgas. Praegu on aga hetk, kus selle koha säilitamiseks on vaja teha muutusi. Mida vähem vahendust, seda rohkem tulemuslikku sporti.»

«Aastaid on riik Eesti tippsportlaste olümpiaks ettevalmistumist toetanud läbi hasartmängumaksu nõukogu, kuid enam selline süsteem hästi ei toimi,» selgitas Neinar Seli. «Suurem probleem on maksu kogumise muutusega tekkinud märkimisväärne alalaekumine, mis mõjutab otseselt sportlaste rahastamist. Senised ebastabiilsed toetussummad on viinud Eesti spordi nii kaugele, et enam pole võimalik ellu viia pikaajalist spordistrateegiat, mis on vastu võetud Eesti Spordi Kongressil ja riigikogus. Me toetame valitsuse soovi korrastada spordi rahastamist ning seepärast teeme omapoolsed ettepanekud, kuidas see kõige paremini toimiks.»

Eesti Olümpiakomitee ettepanek on kaotada Hasartmängumaksu Nõukogu, muuta hasartmängumaksu seadust nii, et et varem nõukogu kaudu liikunud summad laekuks igakuiselt olümpiakomiteele, kes vastavalt objektiivsetele andmetele ning laiapõhjalisele ja ekspertarvamustele tuginedes eraldab need spordialaliitudele projektide toetuseks.

«Selle muudatusega saaksid spordialaliidud suurema kindlustundega ellu viia olümpiamängudeks ettevalmistamise plaane,» sõnas Neinar Seli.

Neinar Seli sõnul tagavad muudatused ka näiteksvõistkonnaaladele ja populaarsele tehnikaspordile suurema toetuse ning kaob ära vajadus pöörduda ettevalmistustoetuste saamiseks valitsuse reservfondi poole. «Sellise juurdetuleva rahalise mahu juures lahendame ühtlasi treenerite ja kohtunike töötasustamise probleemi, andes neile toetust töötasudeks nagu teistele pedagoogidele, kes vastutavad meie laste arengu eest. Saaksime suurendada vahendeid meie spordimeditsiini arengusse, kaasates teadlasi uute lahenduste leidmiseks. Riigi abiga suudaksime viia ka dopinguvastase võitluse uuele tasemele,» rääkis ta.

Eesti spordi katusorganisatsioonina seisab Eesti Olümpiakomitee (www.eok.ee) ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda. EOK tööd toetavad suures osas Eesti ettevõtted. EOK sponsorid on Elion, EMT, ERGO, JCDecaux, Monton, NIKE, Olympic Casino Eesti, Paf, Silberauto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles