Valitsus Keskerakonna eestlaste kojutuleku eelnõu ei toeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas andekad Eesti inimesed laiast maailmast koju tagasi tuua?
Kuidas andekad Eesti inimesed laiast maailmast koju tagasi tuua? Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus annab homsel istungil arvamuse Keskerakonna fraktsiooni algatatud Eesti kodanike kojutuleku seaduse eelnõu kohta, justiitsministeerium soovitab seda mitte toetada.

Eelnõu algatajad soovivad seadusega soodustada välisriigis elavate ja töötavate Eesti kodanike Eestisse tagasipöördumist, motiveerida Eestisse elama jäämist ning Eestis töötamist.

Justiitsministeerium teeb valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada, sest see ei täida eesmärki tuua Eesti kodanikud koju, tegemist on pigem kaudsete seostega antud eesmärgi saavutamiseks.

«Eelnõuga on püütud pakkuda üldiselt välja üksikuid kitsaid lahendusi erinevates valdkondades, kuid tegemist ei ole tervikliku analüüsi tulemusena tekkinud eelnõuga,» leiab justiitsministeerium. Samuti ei toeta eelnõu välisministeerium, sotsiaalministeerium, haridus- ega majandusministeerium.

Kojutuleku seaduse eelnõus soovitakse muuta ettevõtluse toetamise ja laenude riikliku tagamise seadust, võimaldades kohalikule omavalitsusele saada munitsipaalelamispindade ehitamiseks KredExi tagatud elamumajanduslaenu.

Samuti soovivad algatajad hüvitada Eestisse naasnud, kuid enne seda vähemalt kolm aastat mujal elanud kodanikele eluaseme soetamiseks võetud laenu või liisingu ühe aasta intressid riigieelarvest.

Ettevõtjatele näeb eelnõu ette ekspordiplaani alusel toetuste saamist. Eelnõu sisaldab ka muudatusi põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, kutseõppeasutuste seaduses, sotsiaalmaksuseaduse ja riikliku statistika seaduses.

Algatajad hindavad eelnõu rakendamisega kaasnevaid kulusid hinnanguliselt 630 miljonile kroonile.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles