Raag: erakonnad kulutavad sama raha reklaamile ikka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Pm

ETV endine juht ja filmimees Ilmar Raag leidis, et tasuta poliitreklaami lubamine rahvusringhäälingu kanalitele teeniks vaid erakondade huve, sest maksumaksjale kokkuhoidu sellest ei tuleks.

«Kelle huvi see siis tegelikult on?» küsis Raag poliitreklaami ERRi kanalitesse toomise ettepanekut kommenteerides Postimees.ee’le.

«Iseenesest ei ole ringhäälingul mingit vajadust poliitreklaami näidata. Selle taga on ilmselgelt erakondade huvi, kes teavad, et nad ei pääse praegu kõigile sihtgruppidele võrdselt hästi ligi, ainult erakanalite vahendusel.»

Selles, kas tasuta reklaami võimalus vaesematele erakondadele või üksikkandidaatidele parema võimaluse end näidata annab, ei olnud Raag sugugi kindel. «Teoreetiliselt on see muidugi nii.»

«Isegi kui ma näen selles mõttes teatud loogikat, leian ma, et keskmine vaataja ei saaks Eesti Televisiooni sellisest liigutusest aru, sest reklaamid üldjuhul oleksid ju samad, mis jooksevad ka erakanalitel ja seda tajutakse lihtsalt reklaamina,» arutles Raag. Ta tõi võrdlusena suurte spordivõistluste ajal näidatud sponsorteabe, mida vaatajad tajuvad ikka reklaamina.

«Kas ei ole natuke ülepingutatud usk, et reklaamiga demokraatia paremini edeneb?» muigas ta.

Maksumaksjale tasuta reklaamikanali võimaldamine Raagi arvates mingil juhul kokkuhoidu ei võimalda: «Mina olen selles täiesti kindel, et raha, mis erakonnad hoiavad kokku reklaamiaja ostmisel, kulutavad nad täpselt samal viisil reklaamile kusagil mujal. Ega erakonnad jäta sellepärast ju erakanalitest ostmata – nad saavad selle aja nii-öelda lisaks.»

Tema sõnul on erakondadel on valimiste eelarves ette nähtud teatud summa reklaamiks ja see kulutatakse maksimaalse efektiivsuse printsiibil ära niikuinii.

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et rahvusringhäälingu nõukogu juht Andres Jõesaar näeb maksumaksja raha otstarbekamaks kasutamiseks võimalust enne valimisi ERRi kanalites edastada tasuta poliitilist reklaami. 

«Nii palju kui mina tean, pole see mitte Andres Jõesaare idee, vaid nende poliitikute oma, kes omal ajal reklaami ETV-st välja võtsid,» lisas omalt poolt Raag.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles