Savisaar: Ossinovski käis mulle koalitsiooni loomisega peale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Viktor Burkivski

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul kohtus ta suvel korduvalt sotside esimehe Jevgeni Ossinovskiga, kes käis talle peale uue koalitsiooni loomise ideega.

Savisaar rääkis intervjuus ajalehele Kesknädal, et kohtus suve jooksul kõigi parteide esimeestega, mõnega isegi korduvalt. «Ainult IRLiga ei võtnud kontakti, sest pärast elamislubade skandaali, millega nad said kohad parlamenti Vene rahadega, on mul nendega keeruline ühe laua taha istuda,» märkis ta. Samuti ei kohtunud ta peaminister Taavi Rõivasega: «Rõivasega ei olnud mõtet kohtuda, sest ta ise ei juhi seda parteid. Küll aga kohtusin korduvalt mõistliku osaga Reformierakonnast, kellega me varem või hiljem hakkame koostööd tegema.»

Savisaare sõnul käis sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski talle väga peale ühise koalitsiooni tegemise ideega. 

«Ossinovskit huvitas põhiliselt, kas me jääme temaga, kui tänane valitsus laguneb ja Reformierakond peaks meile tegema ettepaneku koalitsiooni astuda. Väga intensiivselt küsis seda! Õhutas mind ja panigi uskuma, et tal on tõsi taga,» rääkis Savisaar. «Arvas, et küll lepib kokku ka Vabaerakonna ja IRLiga ning moodustab uue koalitsiooni. Mina olin skeptik. Ütlesin talle korduvalt, et Reformierakond pakub talle midagi niisugust, millest ei saa keelduda.»

«Ossinovski kehitas õlgu ja küsis: mida neil ikka on pakkuda? Ta eksis ühes asjas: Reformierakond ei tulnud moosijutuga, vaid pigem avaldas survet nendele kohtadele, mis Ossinovskil kõige «pehmemad» on. Mis sellele järgnes, oli etteaimatav. Ossinovski, kes mulle rääkis õhinaga uuest koalitsioonist, ütles samal ajal oma erakonna volikogule, et tuleb vanaviisi jätkata. Peab küsima, kas seda tõesti vaid ministrikoha eest, mida ta veel kättegi ei olnud saanud?» imestas Keskerakonna juht.

Seda, millega Reformierakond sotsid ära meelitas, Savisaar ei teadnud: «Võib-olla ostsid nad Eiki Nestorit rohkem kui Ossinovskit? See näitab, et Ossinovski ikkagi ei kontrolli, mis erakonnas toimub. Küllap teda mõjutati tema isa altkäemaksuskandaaliga. Usun, et see ajastus ei olnud juhuslik,» pakkus ta. 

Savisaar märkis ka, et kohtumine Andres Herkeli ja Andres Ammasega oli üllatavalt positiivne ning leiti kokkupuutepunkte paljudel teemadel. «Leppisime kokku mõne aja pärast jälle kohtuda ja kõnelusi jätkata. Seda, mida Postimees oma artikli pealkirjas kirjutas, et justkui Vabaerakond välistaks Keskerakonnaga koostöö, ei võtnud Herkel tõsiselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles