Tsahkna selgitab, miks tema erakonna esimehena ministreid välja ei vahetanud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

«Selle asemel, et poliitmänge mängida, eelistasin mina tegutseda valitsuses, samuti ei olnud IRLil küsimust, kas olla koalitsioonis või mitte,» selgitas IRLi esimees Margus Tsahkna põhjusi, miks ei pidanud ta vajalikuks erakonna esimeheks saades ministreid vahetada, nagu tegi seda Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski.

Tartu ülikooli võrdleva poliitika professor Vello Pettai selgitas eile õhtul ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera», et Jevgeni Ossinovski otsuse taga vahetada välja pea kõik oma ministrid, oli soov saada endale kindel jalgealune.

«Kui me võtame siin võrdluseks Margus Tsahkna tuleku IRLi esimeheks, siis tema ei asunud suuri vahetusi või vangerdusi tegema,» märkis Pettai, kelle sõnul on see antud situatsioonis aga Ossinovski jaoks vajalikuks osutunud, et pärast väikest mässu saada endale kindel jalgealune.

Tsahkna ütles Postimehele, et IRLi esimeheks saades olid tal kindlad eesmärgid ning ta ei pidanud vajalikuks hakata suuri vangerdusi tegema. Samuti rõhutas ta, et olukord tema ja Ossinovski puhul on erinev.

«Poliitmängude mängimise asemel oli minu eesmärk selgelt valitsuses tegutseda. Mina erakonna esimehena olin juba valitsuse liige. Seega on need kaks täiesti erinevat teemat. Samuti mõtlesid sotsid uue esimehega, kas üldse olla koalitsioonis või mitte, IRLil seda teemat ei olnud,» selgitas Tsahkna.

«Minu eesmärk oli see, et viiksime oma maailmavaadetes ja koalitsioonilepingus kirjeldatud tegevuse ellu. Minul ei tekkinud kõhklust, kas saame sellega hakkama või ei saa. IRLi koalitsioonileping on hästi läbi räägitud,» nentis Tsahkna.

Ta lisas, et ajal, mil sotsid mõtlesid, kas üldse olla koalitsioonis või mitte, millega kaasnes n-ö poliitiliste mängude protsess, on IRL tegelenud reaalselt riigi juhtimisega.

«Kui vaadata Ossinovski ministritevahetusi, siis see tuli pärast seda, kui sotsid otsustasid koalitsioonis jätkata,» lisas Tsahkna.

Tema sõnul on Ossinovski valinud nüüd oma meeskonna. See tähendab Tsahkna sõnul aga seda, et Ossinovski peab nüüd võtma ka vastutuse ning hakkama riiki valitsema.

Tsahkna avaldas lootust, et ühes sotside otsusega jääda koalitsiooni ja Ossinovski tulekuga valitsusse lõppevad poliitilised mängud ning lõpuks saab oluliste probleemidega edasi tegeleda. «Väljakutseid, mida täita, on palju. Euroopa ja Eesti julgeoleku teemad ning pagulaste massiline sissevool vajavad tegutsemist,» lisas ta.

Laupäeva õhtul nimetas SDE juhatus ettevõtlusministri kandidaadiks seni merendus- ja energeetikavaldkonnas tegutsenud juristi Liisa Oviiri, kaitseministriks soovib erakond tuua väliskomisjoni juhi Hannes Hanso ning tervise- ja tööministriks partei esimehe Jevgeni Ossinovski. SDE praegustest ministritest jätkab valitsuses ainsana tööd kultuuriminister Indrek Saar.

Saarts: Ossinovski soovis valitsusse enda meeskonna inimesi

Politoloog Tõnis Saarts kommenteeris ERRi raadiouudistele, et olulisim on sotsiaaldemokraatide ministrite vahetuse puhul see, et nüüd kuulub ka erakonna esimees ministrite hulka, vahendas ERRi uudisteportaal.

Erakonna esimees, kes on valitsuses, suudab ennast ka täitevvõimu tasandil paremini kehtestada ja ka partneritega läbi rääkida ning kontakti saavutada, tõdes Saarts.

«Teine oluline aspekt on siin see, et vahetati välja siiski rohkem ministreid kui eeldasime. Kõige parem seletus on vast see, et erakonna esimees sooviks näha valitsuses rohkem oma meeskonda kuuluvaid inimesi. See valitsus nende ministritega, mis kevadel paika pandi, oli ikkagi üsna vana esimehe Sven Mikseri nägu,» lisas politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles