Pevkur: Eesti suudaks vastu võtta veel 200 põgenikku

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Siseminister Hanno Pevkur (Reformierakond) ütles täna pressikonverentsil, et ministeeriumil pole Euroopa Komisjonilt kinnitust uute põgenike jaotamise kohta. Eesti võimekus on ministri sõnul vastu võtta veel 200 põgenikku. 

"Oleme püüdnud saada Euroopa Komisjonist kõikvõimalikke kanaleid pidi kinnitust sellele, mis spekulatsioonidena nii Daily Mailis, Financial Timesis kui ka igal pool mujal kirjutatud. Numbrilist kinnitust meil täna ei ole. Teada on, et ettepanek tuleb. Milline ta saab olema, selgub 9. septembril," rääkis Pevkur pressikonverentsil. 

Samas toetab Eesti tema sõnul jätkuvalt seda poliitikat, et põgenikke peaks jaotama õiglaselt, vabatahtlikkuse alusel ning johtuvalt iga liikmesriigi elanike arvust ning majanduse suurusest.

Pevkur nentis, et juunikuust alates on olukord läinud hullemaks ning  põgenike arv on kasvanud üle poole miljoni, kuid Euroopa Komisjon peab mõistma, et kohustulikus korras põgenike jagamine ei saa olla lahendus.

Samas on tema sõnul Eestil piisavalt võimekust rohkem abivajajaid riiki vastu võtta: "Kui Euroopa Komisjoni ettepanek on 100 000, siis võime arvestada, et see on ca 200 inimest veel." Minister ei osanud öelda, kas ajalist mahtu põgenike vastuvõtmiseks muudetakse. Esimese alla 200 põgeniku vastuvõtmise jaoks on antud aega kaks aastat. 

"Ma väga loodan, et Euroopa Komisjon ei tule uuesti välja sellise ideega, mis on korra Euroopa Liidu valitsusjuhtide poolt tagasi lükatud," lisas minister, et vastasel juhul langeks Euroopa Liit sügavasse kriisi ja riikide vahel tekiks usaldamatus. 

Pevkuri sõnul on oluline ka rõhutada, et ainuüksi Türgis ja Liibanonis on üle kolme miljoni põgeniku. "Liibanonis peavad 4,5 miljonit inimest hakkama saama 1,5 miljoni põgenikuga. Euroopa Liidus elab 500 miljonit inimest ja praegu spekuleeritakse 100-160 tuhande põgeniku aitamisest. Selles valguses 500 miljoni inimese peale aidata 100 000 inimest.." arutles minister ning ajendas inimesi kriisi suuremas pildis vaatama. 

Pevkuri arvates ei ole Eesti teiste riikide surve alla sattunud seoses väikese arvu põgenike majutamisega, seetõttu ei lähtuta tuleviku otsuste tegemises teiste riikide survest, seda ministri sõnul lihtsalt pole. "Eestile ei heideta midagi ette," ütles minister.

Ärileht Financial Times kirjutas eile, et Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kavatseb järgmisel nädalal teha ettepaneku paigutada Itaaliast, Kreekast ja Ungarist teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse 160 000 põgenikku. Ettepanek on täiendus komisjoni maikuisele soovitusele paigutada ümber 40 000 põgenikku, seega Junckeri kava alusel tahetakse ümber paigutada täiendavalt 120 000 põgenikku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles