Olari Taal: rumal oleks kahtlustada Mõisa valetamises või «luulutamises»

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olari Taal
Olari Taal Foto: Martin Ilustrumm

Ekspoliitikust ettevõtja Olari Taal ütles, et on ka ise 2000. aastate alguses kuulnud juttu, mille kohaselt liikus Tallinna Sadama kaudu raha toonase kolmikliidu erakondadele, ning kunagise Isamaaliidu poliitik, ettevõtja Jüri Mõis ei ole seda kindlasti välja mõelnud.

Res Publica üks loojaid ja rahastajaid, hiljem kuni 2007. aastani Isamaa ja Res Publica Liitu kuulunud Taal ütles Postimehele, et mitmesugustest skeemidest räägiti ettevõtjate hulgas 2000. aastate alguses tihti.

«Ju nad olid tavalised, küllap erakondade raha hankimisel eesmärk pühendas abinõud. Ähmaselt mäletan ka konkreetset juhtumit, kas seda kuulsin Jüri Mõisalt või kelleltki kolmandalt, ei meenu. Pigem siiski Jürilt,» rääkis Taal ja lisas, et kindlasti aga pole Mõis seda välja mõelnud ning rumal oleks teda valetamises või «luulutamises» kahtlustada. «Pigem täna vassivad asjaosalised.»

Küsimusele, kellelt võis erakondadeni jõudnud raha pärineda, vastas Taal, et kui rahastajaks oli eraettevõtja, siis pärines see ikka ettevõtjalt endalt. Reeglina maksti raha tema sõnul enne valimisi heade suhete nimel, harvemini maailmavaatelistel kaalutlustel. «Raha käidi ikkagi küsimas. Kui keegi ise pakkus, siis võis ka olla pakkujal mingi «soovikene»,» lausus ta.

Tema sõnul teadis taolisi rahaasju erakonnas väga kitsas ring liidreid, enamjaolt esimees ja peasekretär. «Usun, et riigiettevõtteid peale sadama isegi sellel ajal selliselt ei lüpstud, transiidiäris liikusid ju suured segased rahad, kuid sularaha võimalusest pidi ikkagi keegi juhtkonnast märku andma. Tõenäoliselt sooviga ametikohal jätkata,» rääkis Taal. Ta lisas, et kuuldavasti kasutati riigiettevõtetelt abi saamiseks mõnikord skeemi, kus samast reklaamifirmast tellis teenust nii erakond kui ettevõte.

Taal märkis, et ei usu, et praegu midagi samasugust toimuks. Seetõttu võiksid poliitikud tema hinnangul pehmes vormis möönda, et jamasid esines ning ajad, regulatsioonid, väärtushinnangud ja inimesed olidki sellised, nagu nad olid. «Poliitikas on meil juhtpositsioonil uus põlvkond ja vanast taagast saab teatavasti puhtaks vaid läbi patukahetsuse. Olnu eitamine viib aja jooksul nagunii uute piinlike paljastusteni,» ütles ta.

Jüri Mõis ütles tänases Äripäevas, et sai 2001. aasta esimesel poolel enda lähedaselt usaldusväärse info, et Tallinna Sadamast võeti iga toonase kolmikliidu erakonna toetuseks ligi miljon krooni. Sadama juhid olevat tema sõnul saanud vastava korralduse ja poliitikutelt lubaduse silm kinni pigistada.

Mart Laari juhitud Isamaaliidu, Reformierakonna ja Mõõdukate valitsus oli Eestis võimul 1999. aasta kevadest 2002. aasta alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles