Urve Palo astub ettevõtlusministri kohalt tagasi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtlusminister Urve Palo teatas tänasel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogul oma soovist valitsusest lahkuda.

«Tänavu kevadel sõlmitud koalitsioonileping oma ligi 40 leheküljega peaks näitama, et Eesti on valmis. Reaalsuses oleme aga kaugel sellest. Maailm meie ümber muutub üha kiiremini ja Reformierakondlik stagnatsioonipoliitika on jätnud meid rahvusvahelises konkurentsis ühte jalga lonkama. Mina ei ole nõus seda poliitikat ellu viima,» ütles Palo.

«Mu enda erakonnakaaslased võivad kinnitada, et mul oli väga tõsiseid kahtlusi Reformierakonnaga partnerluse osas juba kevadel, kuid tänaseks on mõõt lõplikult täis,» selgitas ta ning lisas, et viimastel nädalatel on selgeks saanud ka see, et praeguses koalitsioonis Eesti jaoks olulisi otsuseid ei langetata.

«Ma ei pea võimalikuks istuda järgmised kolm aastat mugavuskoalitsioonis ning sikutada reitingipunktide nimel üksteisel vaipa jalge alt ära,» kirjeldas Palo oma nägemust praeguse koalitsioonipartneri eesmärkidest.

Palo ütles pärast volikogu istungi lõppemist, et ta teatas juba hommikul toimunud sotside juhatuse koosolekul oma otsusest ministrikohalt lahkuda, juhul kui volikogu peaks otsustama koalitsioonis jätkata. Seda rääkis ta ka oma volikogul peetud kõnes.

Palo ütles Postimehele, et ta tuli üheksa aastat tagasi poliitikasse väärtuspõhiselt, aga praegu tunneb ta, et viib koalitsioonis ellu Reformierakonna poliitikat ja seda ta ei taha.

Palo sõnul ei ole tema lahkumine otseselt seotud Tallinna Sadamas ilmsiks tulnud korruptsiooniskandaaliga, kuna lahkumise peale on ta mõelnud juba ammu enne seda skandaali.

«See sattus lihtsalt kokku sellele ajale, kui korruptsioonijuhtum ilmsiks tuli. Tallinna Sadam on olnud reformierakondliku juhtimise all kümme aastat ja organisatsioonis ilmsiks tulnud korruptsioon tegi mu otsuse lihtsamaks. Kuigi otsus oli mul juba enne tehtud. Ma tõesti ei soovi töötada valitsuses, mida juhib Reformierakond,» ütles Palo.

Ta selgitas ka avalikkuse ette kerkinud küsimust, kas ta teadis või ei teadnud ministriametisse asumisel Tallinna Sadama korruptsiooni uurimiseks algatatud kriminaaluurimisest.

«Kaitsepolitsei teeb ministrile alati haldusalade teemal briifingu ja see tehti ka mulle. Briifimise käigus öeldi mulle, et neile ei meeldi Tallinna Sadamas toimuv, aga konkreetseid süüdistusi ja fakte ei olnud. Juurdlus alustati alles selle aasta jaanuaris,» rääkis Palo.

Ta lisas, et kui Tallinna Sadama nõukogu hakkas juhatuse liikmete valimiseks uut konkurssi korraldama, soovitas ta nõukogu esimehel Remo Holsmeril kaitsepolitseilt nõu küsida. Palo sõnul pidi Holsmer olema toimuvas samapalju informeeritud kui tema.

Palo märkis, et Reformierakond on koalitsiooniläbirääkimistel alati tahtnud väga kiivalt hoida juhtrolli Tallinna Sadamas.

«Nad on tahtnud hoida nõukogu esimehe kohta enda käes ja panna nõukogusse rohkem nendepoolseid esindajaid. Miks nad seda nii kiivalt on hoidnud, küsige nende käest,» ütles Palo.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski ütles ajakirjanike, et erakonna juhatus koguneb Palo otsuse järel võimalikku uut ministrikandidaati arutama juba täna õhtul.

Sotside juhatuse liige, kaitseminister Sven Mikser ütles täna Postimehele, et tema hinnangul peaks erakonna esimees Jevgeni Ossinovski olema valitsuse liige.

Sotside juhatus võtab Ossinovski valitsusse mineku arutelu alla. Tema võimalik ministriks asumine ei pruugi tähendada seda, et ta asub Palo asemel ettevõtlusministri kohale, võimalikud on ka teised kombinatsioonid.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kommunikatsioonijuht Silver Meikar ütles Postimehele, et erakonna juhatus koguneb kohe pärast seda, kui esimees Jevgeni Ossinovski on jõudnud anda ajakirjandusele volikogu järgsed kommentaarid ära.

«Ossinovski on ise korduvalt öelnud, et tema jaoks on prioriteet töötada riigikogu fraktsioonis, aga kui on vajadust, siis võib ta ministrikoha peale mõelda,» ütles Meikar.

Tõenäoliselt sotside juhatus täna veel uue ministrikandidaadiga välja ei tule, vaid arutab kujunenud olukorra läbi ja lepib kokku, millal järgmine kord uuesti koguneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles