Herkel: Reformierakond peab tulumaksureformi paratamatust mõistma

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul ei saa Reformierakonnal olla monopoli tulumaksuküsimuste üle otsustamisel ning Reformierakond peab aru saama, et tulumaksureform on vältimatu.

Herkeli sõnul esitas Vabaerakond valimistele minnes idee tõsta jõuliselt tulumaksuvaba miinimumi ning katta see üksikisiku tulumaksu määra tõusuga.

«Meie arvestuste järgi võidaks sellisest sammust valdav enamus Eesti palgasaajaid. Kaotaksid vaid kõige kõrgematesse tuludetsiilidesse kuuluvad inimesed, sealhulgas riigikogu liikmed. Kaitsesime seda positsiooni ka märtsis toimunud koalitsioonikõnelustel. Oma maksuideestikku armunud Reformierakonna jaoks oli see täielik tabuteema ning sellega läbirääkimised Vabaerakonna jaoks ka lõppesid,» lausus Herkel.

Tema sõnul sotsiaaldemokraadid seda teemat toona teravalt ei tõstatanud, ehkki möönsid, et tegemist on kompromissiga praeguse maksusüsteemi ja astmelise tulumaksu vahel. Ühtlasi kaoks sel juhul vajadus kohmaka ja keerulise tagasimaksesüsteemi järele, mida pakkus Isamaa ja Res Publica Liit, nentis Herkel.

«Nüüdseks on Vabaerakond esitanud riigikogu menetlusse ka vastava eelnõu. Sama põhimõtte tõstsid suvel koalitsioonileppe täiendamise peateemaks uue juhi saanud sotsiaaldemokraadid. Kui saame nüüd arvestada sotsiaaldemokraatide selge toetusega, siis on sel eelnõul kindlasti riigikogu enamuse toetus,» ütles ta.

Herkel märkis, et sotside täna avaldatud uuringut võib võtta ka teadlikult ajastatud meediasurvena, kuid faktist, et Turu-uuringute AS-i küsitlus kinnitab, et kõigi parlamendierakondade toetajate enamus kiidab sellise maksumuudatuse kas «pigem» või «täielikult» heaks ei saa mööda vaadata.

«Tõsi, tulemus võib pisut sõltuda ka küsimuse asetusest. Kui küsitluses seatakse esiplaanile maksuvaba miinimumi tõus, siis Reformierakond stigmatiseerib sellist probleemitõstatust igal võimalikul ja võimatul juhul hoopis maksukoormuse tõusuna. See aga sisaldab endas oluliselt suurema annus demagoogiat kui soliidne küsitlusfirma endale iial lubada saab,» sõnas Herkel.

«Peale selle kajastub tulumaksuvaidluses paradoks, millele juhtisin tähelepanu juba kevadel. Jah, Reformierakond sai valimistel kõige rohkem hääli, kuid ta ei saanud monopoli tulumaksu küsimuse üle otsustamiseks. Erakondade seisukohti hinnates võib öelda, et kõigi teiste erakondade poolt hääletajad – ja neid on kokku oluliselt rohkem – hääletasid hoopis teistsuguse maksuidee poolt. Asjaolu, et Reformierakond pole vähimalgi määral paindlik ning keeldub sellest lihtsast tõest aru saamast, on suuresti kõigi nende hädade põhjus. Nii paindumatult positsioonilt ei saa jätkusuutlikku poliitikat ehitada. Mida kiiremini Reformierakond sellest aru saab, seda parem,» ütles Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles