Voog: suve suured poliitteemad parteide toetust ei mõjutanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: TNS Emor

Uuringufirma TNS Emor uuringujuht Aivar Voog tõdes erakondade augustikuu toetusnumbreid kommenteerides, et suve suured poliitteemad, nagu koalitsioonilepingu avamine ja pagulastega seonduv parteide toetust ei mõjutanud.

Voogi sõnul on need teemad küll olulised, aga mitte nii olulised, et määrata inimeste suhtumist erakondadesse. «Erakondadesse suhtumise aluseks on ikkagi üldine usaldusväärsus ja teatud kompetentsusekuvand, mis on palju olulisem, kui erakonna suhtumine mingisugusesse üksikküsimusse,» sõnas Voog.

Näiteks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) näol on Voogi sõnul tegu nišierakonnaga, mis tagab neile küll stabiilse toetuse, kuid piirab samas ka toetuse kasvu võimalusi. «Kui nad oleks diplomaatilisemad või pehmemad, siis nad hakkaksid konkureerima teiste suuremate erakondadega ja siis nende reiting muutuks hästi volatiilseks,» märkis Voog.

Sotsid said Voogi sõnul küll mai lõpus uue juhi ja olid juulis koalitsioonilepingu avamise teemaga erakondadest kõige aktiivsemad, kuid augustis lahvatanud pistiseskandaal SDE esimehe Jevgeni Ossinovski isa Oleg Ossinovski ümber võis toetuse kasvu neutraliseerida.

Reformierakonna toetuse tõus sõltub Voogi sõnul koalitsiooni tugevusest. "Kui koalitsioon näitab sisemist rabedust, siis ta ei saa tõusta," sõnas Voog.

Keskerakonna toetus võib Voogi hinnangul peale Edgar Savisaare naasmist tõusta, kuid ei pruugi. Eelkõige võiks Keskerakonna toetus tõusta kellegi arvelt siis, kui koalitsioonis muutub õhkkond kriitiliselt halvaks.

Küsimusele, kas Reformierakonna ja IRL-i toetuse languse taga võis olla Savisaare haigestumine märtsis, vastas Voog eitavalt ja nimetas toetuse languse põhjusena Reformierakonna puhul eelkõige koalitsiooniläbirääkimisi ja ministriteks nimetatud inimesi, IRL-i puhul aga hoolimata suurtest kampaaniakuludest parteile osaks saanud valimiskaotust.

Augustis oli 25 protsendiga kõige populaarseim erakond Keskerakond. Järgnesid Reformierakond, Vabaerakond ja SDE vastavalt 20, 17 ja 16 protsendiga. Isamaa ja Res Publica Liitu toetas 9 protsenti vastanutest, nagu ka Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, selgus BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles